Pyszny i chrupiący chleb bezglutenowy

Magda

Ostatni chleb bezglutenowy nie całkiem przypadł nam do gustu ponieważ był lekko suchy i łatwo się kruszył. Ten chleb bezglutenowy z mieszanki różnych mąk wyszedł nam super, jest chrupiący, wilgotny i można go przechowywać kilka dni ale najlepiej smakuje oczywiście świeży z dodatkiem masła :)

Chleb bezglutenowy

Składniki na chleb bezglutenowy:

– 250 g mąki gryczanej
– 150 g mąki ryżowej
– 60 g mąki kukurydzianej
– 40 g mąki ziemniaczanej
– 1 opakowanie drożdży instant (7g)
– 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
– 1/2 szklanki pestek dyni
– 2 łyżeczki soli
– 1 łyżka cukru
– 550-600 ml lekko ciepłej wody

Forma keksówka o wymiarach 9,5 x 30 cm.

Chleb bezglutenowy

Najpierw robimy sobie zaczyn do chleba. Drożdże wsypujemy do szklanki, zalewamy odrobiną ciepłej wody, dodajemy cukier, 1 łyżkę mąki gryczanej i zostawiamy na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Ważne żeby nie zostawić zaczynu na długo bo może nam uciec ze szklanki :)

Do miski wsypujemy wszystkie mąki przesiane i łączymy. Dodajemy sól i siemię lniane i mieszamy. Robimy dołek i wlewamy zrobiony zaczyn. Teraz stopniowo dolewamy wodę i cały czas mieszamy. Na koniec dosypujemy pestki dyni lub inne ulubione ziarna. Konsystencja ciasta jest dość rzadka.

Formę do keksówki wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem. Jeżeli nie posmarujemy olejem papieru chleb może przykleić się do papieru.

Do przygotowanej keksówki przekładamy ciasto, wyrównujemy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Gotowe ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika (góra/dół) do temperatury 220 stopni i pieczemy 50 minut. Po tym czasie chleb wyjmujemy z foremki i dopiekamy jeszcze 10 minut.

Smacznego :)

Chleb bezglutenowy

Źródło przepisu: blog Eksperymentalnie

 

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



17 thoughts on “Pyszny i chrupiący chleb bezglutenowy”

  1. Ja posiadam piekarnik w którym nie mogę nastawić temperatury. Osiąga ok. 180 stopni. Czy w takim razie mam trzymać chlebek dłużej w piekarniku? Jak sprawdzić czy jest już upieczony?

    1. Ten chleb był testowany w temperaturze 220 stopni. Na pewno trzeba będzie wydłużyć czas pieczenia ale trudno nam powiedzieć jak długo, nie piekliśmy go w mniejszej temperaturze. Moja rada zrobić testowy chleb, spróbować wydłużyć czas pieczenia o ok. 20 minut i obserwować aby nabrał podobnego koloru do naszego.

          1. Wczoraj wieczorem zrobiłam chlebek. Piekłam go 60 min. a potem jak w przepisie dopiekłam 10 min bez foremki. Ciężko mi określić temperaturę mojego piekarnika bo to taki przenośny ale wyglądał już na upieczony więc dłużej go nie trzymałam w piekarniku. Wyszedł przepyszny- wilgotny w środku, chrupiący na zewnątrz. Muszę się jeszcze przyzwyczaić do gorzkawego smaku mąki gryczanej ale z dodatkami jest super ? Polecam jeśli ktoś się zastanawia? ☺

          2. Super że chlebek smakuje :) Jak czujesz gorzkawy smak mąki gryczanej to może spróbuj białą mąkę gryczaną ;)

  2. Chleb jest nie tylko przepyszny ale i długo się przechowuje. Mój ma tydzień i nadal jest dobry. Nie przepadam za smakiem chlebów gryczanych więc dodałam orzechy laskowe i migdały oraz solidną porcję oregano, majeranku i tymianku. Wyszło fajnie, a po 2-3 dniach w ogóle nie powiedziałabym, że to chleb z mąką gryczaną.

    1. Cieszę się, że chleb smakuje :) W chlebie mniej wyczuwalna jest gryka jak daje się białą mąkę gryczaną :) Super też jest chleb owsiany w najnowszym naszym e-booku, teraz tylko jego pieczemy w kółko :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *