- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Ostatni chleb bezglutenowy nie całkiem przypadł nam do gustu ponieważ był lekko suchy i łatwo się kruszył. Ten chleb bezglutenowy z mieszanki różnych mąk wyszedł nam super, jest chrupiący, wilgotny i można go przechowywać kilka dni ale najlepiej smakuje oczywiście świeży z dodatkiem masła :)
Składniki na chleb bezglutenowy:
– 250 g mąki gryczanej
– 150 g mąki ryżowej
– 60 g mąki kukurydzianej
– 40 g mąki ziemniaczanej
– 1 opakowanie drożdży instant (7g)
– 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
– 1/2 szklanki pestek dyni
– 2 łyżeczki soli
– 1 łyżka cukru
– 550-600 ml lekko ciepłej wody
Forma keksówka o wymiarach 9,5 x 30 cm.
Najpierw robimy sobie zaczyn do chleba. Drożdże wsypujemy do szklanki, zalewamy odrobiną ciepłej wody, dodajemy cukier, 1 łyżkę mąki gryczanej i zostawiamy na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Ważne żeby nie zostawić zaczynu na długo bo może nam uciec ze szklanki :)
Do miski wsypujemy wszystkie mąki przesiane i łączymy. Dodajemy sól i siemię lniane i mieszamy. Robimy dołek i wlewamy zrobiony zaczyn. Teraz stopniowo dolewamy wodę i cały czas mieszamy. Na koniec dosypujemy pestki dyni lub inne ulubione ziarna. Konsystencja ciasta jest dość rzadka.
Formę do keksówki wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem. Jeżeli nie posmarujemy olejem papieru chleb może przykleić się do papieru.
Do przygotowanej keksówki przekładamy ciasto, wyrównujemy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Gotowe ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika (góra/dół) do temperatury 220 stopni i pieczemy 50 minut. Po tym czasie chleb wyjmujemy z foremki i dopiekamy jeszcze 10 minut.
Smacznego :)
Źródło przepisu: blog Eksperymentalnie
Bardzo podobny jest u mnie w sklepie, podobno z małej, rodzinnej piekarni.
No to żona się z takiego na pewno ucieszy. Wyzwanie na weekend jest! :)
To do dzieła :) Na pewno będzie żonie smakować :)
Bardzo dobry przepis polecam!
Cieszymy się że smakował :)
Ja posiadam piekarnik w którym nie mogę nastawić temperatury. Osiąga ok. 180 stopni. Czy w takim razie mam trzymać chlebek dłużej w piekarniku? Jak sprawdzić czy jest już upieczony?
Ten chleb był testowany w temperaturze 220 stopni. Na pewno trzeba będzie wydłużyć czas pieczenia ale trudno nam powiedzieć jak długo, nie piekliśmy go w mniejszej temperaturze. Moja rada zrobić testowy chleb, spróbować wydłużyć czas pieczenia o ok. 20 minut i obserwować aby nabrał podobnego koloru do naszego.
Dziękuję odpowiedź. Będę testować ☺
Proszę o przekazanie efektów testów :)
Wczoraj wieczorem zrobiłam chlebek. Piekłam go 60 min. a potem jak w przepisie dopiekłam 10 min bez foremki. Ciężko mi określić temperaturę mojego piekarnika bo to taki przenośny ale wyglądał już na upieczony więc dłużej go nie trzymałam w piekarniku. Wyszedł przepyszny- wilgotny w środku, chrupiący na zewnątrz. Muszę się jeszcze przyzwyczaić do gorzkawego smaku mąki gryczanej ale z dodatkami jest super ? Polecam jeśli ktoś się zastanawia? ☺
Super że chlebek smakuje :) Jak czujesz gorzkawy smak mąki gryczanej to może spróbuj białą mąkę gryczaną ;)
Chleb jest nie tylko przepyszny ale i długo się przechowuje. Mój ma tydzień i nadal jest dobry. Nie przepadam za smakiem chlebów gryczanych więc dodałam orzechy laskowe i migdały oraz solidną porcję oregano, majeranku i tymianku. Wyszło fajnie, a po 2-3 dniach w ogóle nie powiedziałabym, że to chleb z mąką gryczaną.
Cieszę się, że chleb smakuje :) W chlebie mniej wyczuwalna jest gryka jak daje się białą mąkę gryczaną :) Super też jest chleb owsiany w najnowszym naszym e-booku, teraz tylko jego pieczemy w kółko :)
Witam! Czy do chlebka dajemy siemię lniane mielone czy w ziarnach?
Do chleba dodajemy siemię lniane mielone.
ile drożdży świeżych mam dać do chleba, jeśli nie mam 7 gr. drożdży instant?
7 g suszonych drożdży instant = w zaokrągleniu 15 g świeżych drożdży