Bezglutenowy ciemny biszkopt

słodki facet

słodki facet

Słodka część Kuchennych Wariacji ;) Uczestnik 2 edycji programu „Bake Off – Ale Ciacho”! Miłośnik wszelkich wypieków, deserów, czekolady, salsy kubańskiej i latynoskiej muzyki :)
słodki facet

Kilka osób pisało do nas o przepis na ciemny biszkopt bezglutenowy, który można by wykorzystać w bezglutenowym torcie. Taki przepisik przygotowaliśmy na potrzeby tortu jaki robiliśmy razem z Eweliną i Magdą podczas naszych wspólnych cukierniczych zabaw gdzie powstał torcik w klimacie Halloween :)

Tort halloween

Przygotowanie go nie powinno przysporzyć problemów, a składniki winniście znaleźć w większości bezglutenowych kuchni bo do jego wypieku wykorzystaliśmy mąkę ryżową, ziemniaczaną i mąkę z tapioki.

Składniki na ciemny biszkopt bezglutenowy:

  • 6 jajek
  • 180g cukru kryształ
  • 115g mąki ryżowej
  • 30g mąki ziemniaczanej
  • 15g mąki z tapioki
  • 30g kakao

Powyższe składniki są na okrągłą formę o średnicy 24 cm.

Bezglutenowy ciemny biszkopt

Jak w tradycyjnym naszym przepisie na biszkopt tak i w tym zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek. Białka ubijamy (miksujemy) na puszystą sztywną pianę. Następnie w 4-5 partiach dodajemy cukier cały czas miksując na wysokich obrotach. Kiedy otrzymamy lśniącą sztywną pianę  (miksujemy ok. 4 minut aż rozpuści się cukier) zmniejszamy obroty o połowę i dodajemy po jednym żółtku (każde kolejne wtedy aż pierwsze się zmiksuje z białkami).

Po zmiksowaniu białek z żółtkami wyłączamy mikser i dodajemy przesianą mąkę z kakao. Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników.

Gotową  masę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałki góra/dół). Biszkopt pieczemy ok. 30-35 minut (do suchego patyczka tj. po wbiciu wykałaczki w ciasto – powiedzmy na środku i z boku – powinna ona być sucha). Po upieczeniu wyciągamy biszkopt z piekarnika i studzimy na kratce.

Tak upieczony biszkopt bez problemów powinniśmy przeciąć na dwie bądź trzy części.

Bezglutenowy ciemny biszkopt

Zapisz

Zapisz

4 thoughts on “Bezglutenowy ciemny biszkopt

    1. Mąkę z tapioki można zastąpić mąką ziemniaczaną. W tym przypadku należy zwiększyć ilość mąki ziemniaczanej w przepisie. U nas mąkę z tapioki można kupić w Makro lub w Auchan.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.