Kilka osób pisało do nas o przepis na ciemny biszkopt bezglutenowy, który można by wykorzystać w bezglutenowym torcie. Taki przepisik przygotowaliśmy na potrzeby tortu jaki robiliśmy razem z Eweliną i Magdą podczas naszych wspólnych cukierniczych zabaw gdzie powstał torcik w klimacie Halloween :)
Przygotowanie go nie powinno przysporzyć problemów, a składniki winniście znaleźć w większości bezglutenowych kuchni bo do jego wypieku wykorzystaliśmy mąkę ryżową, ziemniaczaną i mąkę z tapioki.
Składniki na ciemny biszkopt bezglutenowy:
- 6 jajek
- 180g cukru kryształ
- 115g mąki ryżowej
- 30g mąki ziemniaczanej
- 15g mąki z tapioki
- 30g kakao
Powyższe składniki są na okrągłą formę o średnicy 24 cm.
Jak w tradycyjnym naszym przepisie na biszkopt tak i w tym zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek. Białka ubijamy (miksujemy) na puszystą sztywną pianę. Następnie w 4-5 partiach dodajemy cukier cały czas miksując na wysokich obrotach. Kiedy otrzymamy lśniącą sztywną pianę (miksujemy ok. 4 minut aż rozpuści się cukier) zmniejszamy obroty o połowę i dodajemy po jednym żółtku (każde kolejne wtedy aż pierwsze się zmiksuje z białkami).
Po zmiksowaniu białek z żółtkami wyłączamy mikser i dodajemy przesianą mąkę z kakao. Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników.
Gotową masę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałki góra/dół). Biszkopt pieczemy ok. 30-35 minut (do suchego patyczka tj. po wbiciu wykałaczki w ciasto – powiedzmy na środku i z boku – powinna ona być sucha). Po upieczeniu wyciągamy biszkopt z piekarnika i studzimy na kratce.
Tak upieczony biszkopt bez problemów powinniśmy przeciąć na dwie bądź trzy części.
coś dla mnie :)
no to się cieszę :)
W mojej okolicy brak mąki z tapioki ? czym zastąpić?
Mąkę z tapioki można zastąpić mąką ziemniaczaną. W tym przypadku należy zwiększyć ilość mąki ziemniaczanej w przepisie. U nas mąkę z tapioki można kupić w Makro lub w Auchan.
Cześć, Świetny przepis i Biszkopt. Jeśli chce Biszkopt jasny to jakie proporcje bez kakao? Pozdrawiam
125g m.ryżowej, 40g m.ziemniaczanej, 25g m. z tapioki
Czy jajka powinny byc w temperaturze pokojowej? I czy jest roznica jaka make ryzowa uzyje: biala czy brazowa?
1. Jajka: robiliśmy i jak były w temperaturze pokojowej jak i z lodówki – różnicy nie zauważyliśmy.
2. W przepisie używaliśmy mąki z białego ryżu ale myślę że nie powinno to stanowić problemu aby zamienić na mąkę z brązowego ryżu
Czy rezygnując z kakao, ciasto wyjdzie równie dobre, czy może w zamian trzeba zwiększyć ilość mąki?
Rezygnując z kakao dodałabym więcej innych mąk, 30 g kakao podzieliłabym na 15 g mąki ryżowej i 15 g tapioki.
Wyszedł wspaniały! Jedno jajko dałam całe na koniec dodawania żółtek, bo przy rozbijaniu przez dziecko żółtko się rozpadło, ale to mu wcale nie zaszkodziło ;-) Polecam!
Super, że biszkopt przypadł do gustu :) Biała z cukrem musiały być dobrze ubite i dlatego całe jajko mu nie zaszkodziło :)
Idealny biszkopt! Dziękuję za przepis.
Cieszę się że biszkopt przypadł do gustu :) Zawsze się udaje :)
Faktycznie nawet mi ten biszkopt wyszedł 😀 czyli proporcje podane przez Państwa są dobre i „nie z księżyca” dziękuję
Cieszę się że biszkopt wyszedł :) Wszystkim smakuje i zawsze się udaje :)