Bezglutenowy ciemny biszkopt

słodki facet

Kilka osób pisało do nas o przepis na ciemny biszkopt bezglutenowy, który można by wykorzystać w bezglutenowym torcie. Taki przepisik przygotowaliśmy na potrzeby tortu jaki robiliśmy razem z Eweliną i Magdą podczas naszych wspólnych cukierniczych zabaw gdzie powstał torcik w klimacie Halloween :)

Tort halloween

Przygotowanie go nie powinno przysporzyć problemów, a składniki winniście znaleźć w większości bezglutenowych kuchni bo do jego wypieku wykorzystaliśmy mąkę ryżową, ziemniaczaną i mąkę z tapioki.

Składniki na ciemny biszkopt bezglutenowy:

  • 6 jajek
  • 180g cukru kryształ
  • 115g mąki ryżowej
  • 30g mąki ziemniaczanej
  • 15g mąki z tapioki
  • 30g kakao

Powyższe składniki są na okrągłą formę o średnicy 24 cm.

Bezglutenowy ciemny biszkopt

Jak w tradycyjnym naszym przepisie na biszkopt tak i w tym zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek. Białka ubijamy (miksujemy) na puszystą sztywną pianę. Następnie w 4-5 partiach dodajemy cukier cały czas miksując na wysokich obrotach. Kiedy otrzymamy lśniącą sztywną pianę  (miksujemy ok. 4 minut aż rozpuści się cukier) zmniejszamy obroty o połowę i dodajemy po jednym żółtku (każde kolejne wtedy aż pierwsze się zmiksuje z białkami).

Po zmiksowaniu białek z żółtkami wyłączamy mikser i dodajemy przesianą mąkę z kakao. Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników.

Gotową  masę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałki góra/dół). Biszkopt pieczemy ok. 30-35 minut (do suchego patyczka tj. po wbiciu wykałaczki w ciasto – powiedzmy na środku i z boku – powinna ona być sucha). Po upieczeniu wyciągamy biszkopt z piekarnika i studzimy na kratce.

Tak upieczony biszkopt bez problemów powinniśmy przeciąć na dwie bądź trzy części.

Bezglutenowy ciemny biszkopt

Zapisz

Zapisz

Jeżli masz ochotę na zestaw pysznych bezglutenowych świątecznych


E-book: Bezglutenowe potrawy świąteczne” width=
 



16 thoughts on “Bezglutenowy ciemny biszkopt”

  1. W mojej okolicy brak mąki z tapioki ? czym zastąpić?

    1. Mąkę z tapioki można zastąpić mąką ziemniaczaną. W tym przypadku należy zwiększyć ilość mąki ziemniaczanej w przepisie. U nas mąkę z tapioki można kupić w Makro lub w Auchan.

  2. Cześć, Świetny przepis i Biszkopt. Jeśli chce Biszkopt jasny to jakie proporcje bez kakao? Pozdrawiam

  3. Czy jajka powinny byc w temperaturze pokojowej? I czy jest roznica jaka make ryzowa uzyje: biala czy brazowa?

    1. 1. Jajka: robiliśmy i jak były w temperaturze pokojowej jak i z lodówki – różnicy nie zauważyliśmy.
      2. W przepisie używaliśmy mąki z białego ryżu ale myślę że nie powinno to stanowić problemu aby zamienić na mąkę z brązowego ryżu

  4. Czy rezygnując z kakao, ciasto wyjdzie równie dobre, czy może w zamian trzeba zwiększyć ilość mąki?

    1. Rezygnując z kakao dodałabym więcej innych mąk, 30 g kakao podzieliłabym na 15 g mąki ryżowej i 15 g tapioki.

  5. Wyszedł wspaniały! Jedno jajko dałam całe na koniec dodawania żółtek, bo przy rozbijaniu przez dziecko żółtko się rozpadło, ale to mu wcale nie zaszkodziło ;-) Polecam!

    1. Super, że biszkopt przypadł do gustu :) Biała z cukrem musiały być dobrze ubite i dlatego całe jajko mu nie zaszkodziło :)

  6. Idealny biszkopt! Dziękuję za przepis.

    1. Cieszę się że biszkopt przypadł do gustu :) Zawsze się udaje :)

  7. Faktycznie nawet mi ten biszkopt wyszedł 😀 czyli proporcje podane przez Państwa są dobre i „nie z księżyca” dziękuję

    1. Cieszę się że biszkopt wyszedł :) Wszystkim smakuje i zawsze się udaje :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *