Bezglutenowy chleb gryczany z suszonymi pomidorami

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Dzisiaj mamy dla Was kolejny bezglutenowy chleb gryczany z suszonymi pomidorami :)

Bezglutenowy chleb gryczany z suszonymi pomidorami

Składniki na chleb gryczany:

– 400 g mąki gryczanej
– 100 g mąki ryżowej brązowej
– 1 łyżka siemienia lnianego
– 1 opakowanie drożdży instant (7g)
– 1/2 łyżki soli
– 1 łyżeczki cukru
– 400 ml lekko ciepłej wody
– suszone pomidory 6 szt

Forma keksówka o wymiarach 9,5 x 30 cm.

Bezglutenowy chleb gryczany z suszonymi pomidorami

Najpierw robimy sobie zaczyn do chleba. Drożdże wsypujemy do szklanki, dodajemy cukier, zalewamy odrobiną ciepłej wody, dodajemy 1 łyżkę mąki gryczanej i zostawiamy na kilka minut do wyrośnięcia. Jak zaczyn nam rośnie to przygotowujemy sobie resztę składników.

Do miski wsypujemy obie mąki przesiane i mieszamy. Dodajemy sól i siemię lniane i mieszamy. Robimy dołek i wlewamy zrobiony zaczyn. Teraz stopniowo dolewamy wodę i cały czas mieszamy. Na koniec dodajemy suszone pomidory drobno pokrojone. Jeżeli mamy pomidory z zalewy to trzeba je dokładnie odsączyć.

Formę do keksówki wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem. Do formy przekładamy ciasto, wyrównujemy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Goto6e ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika (góra/dół) do temperatury 200 stopni i pieczemy 50 minut.

Smacznego :)

Bezglutenowy chleb gryczany z suszonymi pomidorami

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

2 thoughts on “Bezglutenowy chleb gryczany z suszonymi pomidorami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.