- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Dzisiaj mamy dla Was kolejny bezglutenowy chleb gryczany z suszonymi pomidorami :)
Składniki na chleb gryczany:
– 400 g mąki gryczanej
– 100 g mąki ryżowej brązowej
– 1 łyżka siemienia lnianego
– 1 opakowanie drożdży instant (7g)
– 1/2 łyżki soli
– 1 łyżeczki cukru
– 400 ml lekko ciepłej wody
– suszone pomidory 6 szt
Forma keksówka o wymiarach 9,5 x 30 cm.
Najpierw robimy sobie zaczyn do chleba. Drożdże wsypujemy do szklanki, dodajemy cukier, zalewamy odrobiną ciepłej wody, dodajemy 1 łyżkę mąki gryczanej i zostawiamy na kilka minut do wyrośnięcia. Jak zaczyn nam rośnie to przygotowujemy sobie resztę składników.
Do miski wsypujemy obie mąki przesiane i mieszamy. Dodajemy sól i siemię lniane i mieszamy. Robimy dołek i wlewamy zrobiony zaczyn. Teraz stopniowo dolewamy wodę i cały czas mieszamy. Na koniec dodajemy suszone pomidory drobno pokrojone. Jeżeli mamy pomidory z zalewy to trzeba je dokładnie odsączyć.
Formę do keksówki wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem. Do formy przekładamy ciasto, wyrównujemy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Goto6e ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika (góra/dół) do temperatury 200 stopni i pieczemy 50 minut.
Smacznego :)
robiłam, super jest :)
Dzięki :) Fajnie że przypadł do gustu :)
a mąka ryżowa biała może byc?
tak, może być :)
Wygląda super, sama z chęcią bym spróbowała taki zrobić ale pewnie by mi zakalec wyszedł :P
Miło że się podoba :) Polecam zrobić i na pewno będzie dobry :)
marus nie bój się, mi na początku też same zakalce wychodziły :P
No właśnie, nie ma się co bać tylko działać :)