- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Mamy dla Was kolejny konkurs i kolejną książkę :) Tym razem jest to propozycja naszych znajomych blogerów, którzy swój debiut książkowy mieli rok temu :) Oczywiście mowa o “Retrowarzywach” i Pawle Łukasiku oraz Grzegorzu Targoszu :)
Zanim przedstawimy zasady konkursu, chcieliśmy przybliżyć Wam kilka informacji o naszej nagrodzie :) W maju tego roku, nakładem wydawnictwa Samo Sedno, ukazała się kolejna książka kulinarna autorów bestselera “Kipi kasza” – „Retrowarzywa”. 105 oryginalnych przepisów zostało zilustrowanych 105 autorskimi zdjęciami przygotowanymi specjalnie na potrzeby tej publikacji – zresztą jak w przypadku poprzedniej książki :)
Panowie przygotowali ponad 100 nowych, pomysłowych przepisów z wykorzystaniem dawniej znanych, a dziś rzadko jadanych warzyw. Nowatorskie, smaczne i zdrowe propozycje wpisują się w ideę slow food i powrotu do korzeni polskiej kuchni. Jak przystało na książkę o warzywach, blisko trzy czwarte przepisów to dania bezmięsne. Pod nóż poszło siedem zapomnianych lub sporadycznie wykorzystywanych warzyw: burak, rabarbar, jarmuż, skorzonera, pasternak, brukiew oraz topinambur.
Znajdziecie w tej książce takie przepisy jak:
– Makaron buraczany z jeżynami oraz smażonymi kurkami
– Lody z pieczonych buraków z truskawkami, czekoladą i kruszonymi migdałami
– Burger wołowy z czatnejem rabarbarowo-truskawkowym z zielonym pieprzem
– Tarta rabarbarowo-gruszkowa pod kruszonką cytrynową
– Pierogi z jarmużem, białym serem i smażoną cebulką
– Krem ze skorzonery i jabłek z żółtą papryką i fasolą pinto
– Miodownik z pasternakiem
– Sushi z marynowaną brukwią
– Kotlety z brukwi na maślakach z nektarynką
– Sernik z topinamburem i kasztanami
My już mamy swój egzemplarz tej książki ale drugim się z Wami podzielimy bo Panowie zrobili kawał dobrej roboty :) Szczegóły odnośnie konkursu znajdziecie poniżej zdjęć ze wspomnianej książki :)
Zasady konkursu:
1. Czekamy na Wasze przepisy i zdjęcie. W przesłanym przepisie powinien znaleźć się jeden ze składników, które wykorzystywali autorzy książki Retro warzywa tj. burak, rabarbar, jarmuż, skorzonera, pasternak, brukiew lub topinambur :) Aby wziąć udział w konkursie należy przesłać przepis i zdjęcie – nie linki do przepisów! Ważne: wysyłacie zdjęcie zrobione przez Was, a nie „zapożyczone” z netu ;)
2. Wasze potrawy mogą być wytrawne lub słodkie – wybór pozostawiamy Wam :) Mała uwaga: przy wyborze zwycięzcy kierujemy się nie tylko wyglądem tego co przygotujecie, ale przede wszystkim bierzemy pod uwagę fakt czy taką potrawę chcielibyśmy sami zjeść :)
3. Na Wasze zgłoszenia czekamy pod mailem: KONKURS@KuchenneWariacje.pl do 24 lipca 2016 r. do północy.
4. Do 27 lipca 2016 r. w niniejszym wpisie poinformujemy do kogo powędruje książka :)
5. Wygraną jest jedna książka “Retrowarzywa” autorstwa Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza.
6. Prosimy aby jak poprzednim tak i tym razem przesyłać po jednej propozycji :)
7. Nie oceniamy zdjęć niemniej im bardziej będzie ono apetyczne tym lepiej bo w końcu najpierw jemy oczami – tylko żeby to były zdjęcia przesłanej potrawy bo już się nam zdarzyło, że przepis nijak nie pasuje do tego co na zdjęciu i choć zdjęcie byłoby fajne to z góry nie bierzemy takich przepisów pod uwagę ;)
8. Wysyłka książki tylko na terenie Polski
Miłej zabawy ;)
Wasze propozycje:
1. Rabarbarowo-truskawkowa pianka na biszkopcie z bezami – Justyna D.
2. Cynamonowa tarta z pasternakiem i orzechami w karmelu – Natalia I.
Składniki:
Na ciasto:
– 2/3 szklanki mąki żytniej razowej
– 1 szklanka mąki pszennej
– 110 g zimnego masła
– 4 łyżki cukru pudru
– 1 jajko
– 3 łyżki cynamonu
Na masę z pasternakiem:
– Ok. 800 g pasternaku
– 4 łyżki miodu
– 2 jajka
– 1/2szklanki mleka
Na karmel:
– 1 szklanka cukru
– 1/2 szklanki orzechów laskowych
Wykonanie:
- 1.Ciasto zagnieść, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na 30 â 60 minut. Po tym czasie wyłożyć nim foremkę na tartę o średnicy 30 cm, na ciasto położyć papier do pieczenia, na który wysypać fasolę, groch lub inny obciążnik. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15 minut z obciążeniem i 5 minut bez.
- 2. Pasternak umyć, obrać i pokroić na spore kawałki. Na blaszce do pieczenia skropić go olejem i wymieszać tak, aby każdy kawałek był równomiernie w nim obtoczony. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec ok. 25 min, aż będzie miękki, co jakiś czas mieszając.
- 3. Upieczony pasternak zblendować na gładkie puree. Dodać miód, mleko i jajka, wymieszać mikserem.
- 4.Na upieczonym placku rozłożyć masę pasternakową i piec w 200 stopniach ok. 20 minut.
- 5.Przygotować karmel: orzechy posiekać, cukier wsypać do rondelka, podgrzać, gdy cukier się rozpuści zdjąć z ognia, dodać orzechy i natychmiast wylać na tartę.
3. Krewetki z warzywami korzeniowymi – Roksana Sz.
4. LAZANIA Z LUBCZYKIEM, JARMUŻEM, POMIDORKAMI OKRASZONA CZOSNKIEM i IMBIREM – Elżbieta K.
Najpyszniejsza lazania wychodzi w własnoręcznie przygotowanego makaronu pociętego w prostokąty, dopuszczam też opcję kupnej, dobrej wersji makaronu typu lazania. Powinności: Makaron ugotowany “all dente” dzielimy na 4 części. W zależności od wymiarów formy, którą będziemy wypełniać pysznościami .
Pierwszą warstwę wykładamy do wysmarowanej tłuszczem formy, następnie układamy świeży poszarpany jarmuż, uprzednio przez dwie minutki na oliwie z czosnkiem potraktowany, okrywamy go sporą garścią lubczyku pociętego drobno, którego delikatnie oprószamy rozdrobionym czosnkiem i obkładamy serem kozim skrojonym w pióra lub w plastry, lekko skrapiamy sokiem z limonki i doprawiamy pieprzem czarnym.
Następnie dajemy 2 warstwę makaronu, na który kładziemy fileta z kurczaka ( pokrojony w paseczki) podduszonego na patelni , z dodatkiem ulubionych ziół: lubczyk i tymianek ( u mnie) z odrobiną startego imbiru. Mięsko nie może być zasmażone na skwarek, tylko podduszone na odrobinie oliwy, po czym podlane odrobiną wody ( wówczas wychodzi wilgotne ). Na mięsko układamy pomidorki suszone z oliwy, pokrojone w paski.
Następnie dajemy odrobinę beszamelu ( sos podam co i jak na końcu ) . I 3-cią warstwę ciasta makaronowego, na którą daję duszone warzywka- jakie kto lubi
dowolność pełna .Każde kolejne podejście do przygotowania lazanii daje szansę na inne zmysłowe doznania kulinarne . Moim must have do lazanii są podduszone paski skorzonery w doborowym towarzystwie kolorowych papryk i sokiem z limonki.
Na warzywa układamy plasterki mozzarelli lub wersja ser mozzarella starty na tarce i 4-tą warstwa ciasta. I kolejna porcja ziół: garść posiekanego lubczyku. Na wierzch polewam beszamel ( Składniki: 2 łyżeczki masła roztapiam i dodaję 2 łyżeczki mąki , podsmażam delikatnie i wlewam 2 szkl. podgrzanego mleka. Momencik jeszcze trzymam na wolnym ogniu często mieszając. ) Na beszamel ulubiony ser mozzarella. Zapiekam w piekarniku około 40 minut, aby wierzch się lekko zrumienił .
Rozwiązanie konkursu
Nie da się ukryć, że przy tak fajnej książce spodziewaliśmy się dużo więcej zgłoszeń no ale cóż ;) Tak czy inaczej z przesłanych zgłoszeń dokonaliśmy wyboru choć mimo małej liczby zgłoszeń to i tak nie był ułatwiony ;)
Ostatecznie nasz typ padł na przepis Natalii i jej przepis na cynamonową tartę z pasternakiem i orzechami w karmelu :) Gratulujemy i jak zawsze zapraszamy do naszych kolejnych konkursów – już wkrótce następna książeczka :)
Laureatkę prosimy o kontakt mailowy z informacją gdzie wysłać książeczkę Retrowarzywa :)
Moze uda mi sie do tego czasu zrobic ziemniaki po cabansku i wygrac :)