Bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Jeżeli szukacie na święta przepisu na bezglutenowe pierogi to mamy właśnie taki dla Was :) Pierogi takie nie jest wcale tak łatwo zrobić jakby się wydawało ale nam się udało :) Zapraszamy na bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami :)

Bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

 

Składniki na ciasto do pierogów:

– 160 g mąki gryczanej
– 160 g mąki ryżowej
– 140 g skrobi ziemniaczanej
– 80 g mielonego siemienia lnianego
– 2 jajka
– 4 łyżki oleju
– 1 łyżeczki soli
– ok. 300 ml gorącej wody

 
Składniki na farsz do pierogów:

– 800 g białej kapusty
– 2 cebule
– 2 łyżki masła
– 500 g pieczarek
– sól
– pieprz

Składniki na ok. 70-75 sztuk pierogów.

W pierwszej kolejności  robimy farsz. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu kapusty kroimy na drobne kawałki. W garnku rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy jedną cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy aż cebula się zeszkli. Potem dodajemy kapustę i chwilę podsmażamy.

W między czasie obieramy pieczarki i kroimy je w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i dodajemy drugą cebulę pokrojoną w kostkę. Jak cebulka nam się zeszkli to wrzucamy pieczarki i smażymy, lekko solimy i pieprzymy.

Gotowe pieczarki wrzucamy do kapusty i przyprawiamy jeżeli jest jeszcze taka potrzeba i odstawiamy farsz do wystygnięcia.

Ważne aby kapusta i pieczarki były drobno pokrojone w przeciwnym razie większe kawałki mogą przebijać nam ciasto.

Teraz robimy ciasto na pierogi. Do szklanki wsypujemy siemię lniane, zalewamy połową wrzątku i mieszamy. Na stolnicę wysypujemy mąki oraz sól. Dodajemy jajka, olej oraz pakę z siemienia lnianego i zarabiamy ciasto. Stopniowo dodajemy resztę wody – może być jej potrzebne mniej lub więcej w zależności od mąk. Ciasto powinno być miękkie, plastyczne i lekko klejące. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 20-30 minut. Gotowe ciasto wałkujemy (podsypujemy mąką ryżową żeby nam się nie kleiło) i wycinamy szklanką kółeczka o średnicy 7 cm, nakładamy farsz łyżeczką i zlepiamy brzegi pierogów.

Ważne jest żeby palce były suche ponieważ ciasto może nam się rozwalać. W razie konieczności oprószamy palce mąką.

Gotowe pierogi gotujemy w dużym garnku w osolonej wodzie i jak wypłyną na wierzch to gotujemy je jeszcze ok. 4-5 minut i wyciągamy.  Ugotowane pierogi możemy polać masłem z bezglutenową bułką tartą polać cebulką podsmażoną na masełku.

Pierogi możemy mrozić – surowe rozkładamy na tacy w zamrażalniku i jak się zamrożą przekładamy do woreczka.

Smacznego :)

Bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :) Więcej szczegółów o niej możesz znaleźć na stronie www.Sezonowo bezglutenowo.pl :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *