Bezglutenowe bułeczki serowe

słodki facet

słodki facet

Słodka część Kuchennych Wariacji ;) Uczestnik 2 edycji programu „Bake Off – Ale Ciacho”! Miłośnik wszelkich wypieków, deserów, czekolady, salsy kubańskiej i latynoskiej muzyki :)
słodki facet

Latest posts by słodki facet (see all)

Dzisiaj mamy dla Was pyszne bezglutenowe bułeczki serowe, które posmakują każdemu. U nas znikają od razu jak są jeszcze ciepłe :)

Bezglutenowe bułeczki serowe

Składniki na bułeczki serowe:

– 130 g mąki z tapioki
– 40 g sera żółtego piwnego (może by np. parmezan)
– 100 ml mleka
– 50 ml oleju
– 1 jajko
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/2 łyżeczki papryki wędzonej

Składniki na 7-8 sztuk.

Bezglutenowe bułeczki serowe

Ciasto na bułeczki robi się jak ciasto parzone. Mleko z olejem wlewamy do garnka, dodajemy sól i stawiamy na gaz. Cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Garnek zdejmujemy z gazu, dodajemy mąkę z tapioki i mieszamy aż cała mąka wchłonie płyn. Ciasto będzie kleiste. Następnie ciasto miksujemy na małych obrotach na gładką masę dzięki czemu ciasto powinno się ochłodzić. Jajko przekładamy do miseczki i lekko go roztrzepujemy. Jajko dodajemy stopniowo do ciasta (kiedy ciasto będzie na tyle chłodne aby dotknąć je ręką) i miksujemy. Teraz dodajemy starty na tarce o małych oczkach ser piwny oraz paprykę wędzoną i miksujemy krótko, tylko do połączenia składników.

Gotowe ciasto wykładamy po łyżce na papier do pieczenia lub do formy takiej jak np. do ciastek whoopie pie. Bułeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 210 stopni i pieczemy ok. 20 minut.

Bułeczki najlepiej smakują świeże i jeszcze ciepłe :)

Smacznego :)

Bezglutenowe bułeczki serowe
Bezglutenowe bułeczki serowe

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.