Warsztaty: kuchnia polska z Lidlem i Karolem Okrasą

słodki facet
Latest posts by słodki facet (see all)

Po czterech i pół godzinie jazdy oraz przejechanych prawie 350 kilometrach stolica znów wita spragnioną kulinarnych doznań dwójkę blogerów z Krakowa, którzy na zaproszenie Lidl Polska pojawili się w czeluściach Cook Up. Tym razem okazją do spotkania nie był kolejny szczyt ONZ czy jedna z wielu manifestacja, a następna książka, która już pojawiła się w sklepach Lidla, a której tytuł to Kuchnia Polska w/g Karola Okrasy.

001

W przeciwieństwie do poprzednich warsztatów tym razem ludzi było zdecydowanie więcej więc i atmosfera była gęściejsza: wszędzie dym i rzucanie mięsem – surowym mięsem. Na szczęście to dym z wędzenia, a mięso specjalnie do tatarów ;)  Mieliśmy okazję wejść w umysł Karola i jego wizję polskich potraw przełożyć na warsztatowe talerze. Był śledź, sandacz, dorsz i jeleń – tak na marginesie od razu zaznaczę, że ten ostatni to nie ryba, a owłosiony czterokopytny zwierzaczek z krzakiem na głowie ;) Były też grzybki – nie, nie takie halucynogenne ;) – do pysznej zupki grzybowej i mnóstwo blin z ziemniaków przygotowanych w/g receptury babci – hym… a może to był dziadek? Nie ważne – ważne, że pałaszującym smakowały :)

Po przygotowaniu wszelkich dobroci Karol Okrasa zaprosił całą ekipę na wielką ucztę niczym Profesor Dumbledore z Hogwartu swoich uczniów tylko, że u nas świece były bliżej stołu, a Haremu latały nad głową. Oczywiście zanim prowiant przywitał się z żołądkiem poszły w ruch telefony co by uwiecznić wspólne dzieła i można już było zacząć biesiadę. Dodatkowo mogliśmy spróbować kaczuszek i polędwicy wędzonej przygotowanej przez Karola i jego prawe oraz lewe ręce :)

Nie da się ukryć, że choć za surowizną nie przepadamy to jednak było pysznie, a atmosfera iście sielska – może przez te stosy siana, a może po prostu dlatego, że w takiej ekipie nie może być inaczej :) Na koniec wspólne zdjęcia z naszym głównodowodzącym i autografy do książeczek, które każdy zawinął pod pachę razem z małymi giftami na drogę :)

Jesteśmy pewni, że kolejna książka KUCHNIA POLSKA – wszystko co robiliśmy na warsztatach było właśnie z tej książki – również okaże się hitem jak poprzednie no i teraz czekamy na coś słodkiego zwłaszcza, że ekipa lidlowskich specjalistów od gotowania i pieczenia ciągle się powiększa – tylko nie dopuszczajcie do pieczenia Dorotę bo pewnie piekarnik spali i nici z ciasta ;)

Dzięki za zaproszenie i pamięć o tych blogujących na południu Polski ;)

Warszaty: kuchnia polska z Lidlem

Warszaty: kuchnia polska z Lidlem

Warszaty: kuchnia polska z Lidlem

Warszaty: kuchnia polska z Lidlem

Warszaty: kuchnia polska z Lidlem

Warszaty: kuchnia polska z Lidlem

Warszaty: kuchnia polska z Lidlem

Warszaty: kuchnia polska z Lidlem

Warszaty: kuchnia polska z Lidlem

Warszaty: kuchnia polska z Lidlem

Warszaty: kuchnia polska z Lidlem

Warszaty: kuchnia polska z Lidlem

Warszaty: kuchnia polska z Lidlem

Warszaty: kuchnia polska z Lidlem

Warszaty: kuchnia polska z Lidlem

Warszaty: kuchnia polska z Lidlem

Warszaty: kuchnia polska z Lidlem

Warszaty: kuchnia polska z Lidlem

Warszaty: kuchnia polska z Lidlem

Warszaty: kuchnia polska z Lidlem

Warszaty: kuchnia polska z Lidlem

Warszaty: kuchnia polska z Lidlem

Warszaty: kuchnia polska z Lidlem

Warszaty: kuchnia polska z Lidlem

Warszaty: kuchnia polska z Lidlem

Warszaty: kuchnia polska z Lidlem

Warszaty: kuchnia polska z Lidlem

Warszaty: kuchnia polska z Lidlem

Warszaty: kuchnia polska z Lidlem

Warszaty: kuchnia polska z Lidlem

Warszaty: kuchnia polska z Lidlem

Warszaty: kuchnia polska z Lidlem

Warszaty: kuchnia polska z Lidlem

Warszaty: kuchnia polska z Lidlem

Warszaty: kuchnia polska z Lidlem

Warszaty: kuchnia polska z Lidlem

Warszaty: kuchnia polska z Lidlem

Warszaty: kuchnia polska z Lidlem

Warszaty: kuchnia polska z Lidlem

Warszaty: kuchnia polska z Lidlem

Warszaty: kuchnia polska z Lidlem

Warszaty: kuchnia polska z Lidlem

Warszaty: kuchnia polska z Lidlem

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



3 thoughts on “Warsztaty: kuchnia polska z Lidlem i Karolem Okrasą”

  1. były to najfajniejsze warsztaty na których byłam do tej pory☺ miło było wspólnie pomieszać w garach ( chociaż akurat nie mieszaliśmy ) i się poznać☺ do kolejnych mam nadzieję!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *