Babka piaskowa

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć babki. Na blogu kulinarne.info znaleźliśmy świetny przepis na puszystą babkę. Po upieczeniu okazało się że faktycznie jest puszysta i pachnąca i dlatego szybko została zjedzona :)

Składniki:
– 150 g mąki pszennej
– 75 g mąki ziemniaczanej
– 4 jajka
– 180 g cukru
– 200 g masła
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– aromat waniliowy

Najpierw rozpuszczamy masło. W tym czasie ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Do masy wrzucamy stopniowo mąki, proszek do pieczenia, aromat i miksujemy na gładką masę. Na końcu dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy.

Gotową masę przekładamy do natłuszczonej formy na babkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy 40 minut.

Wystudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)

DSC_8568x

DSC_8584x

Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :) Więcej szczegółów o niej możesz znaleźć na stronie www.Sezonowo bezglutenowo.pl :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



2 thoughts on “Babka piaskowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *