Babka piaskowa

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć babki. Na blogu kulinarne.info znaleźliśmy świetny przepis na puszystą babkę. Po upieczeniu okazało się że faktycznie jest puszysta i pachnąca i dlatego szybko została zjedzona :)

Składniki:
– 150 g mąki pszennej
– 75 g mąki ziemniaczanej
– 4 jajka
– 180 g cukru
– 200 g masła
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– aromat waniliowy

Najpierw rozpuszczamy masło. W tym czasie ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Do masy wrzucamy stopniowo mąki, proszek do pieczenia, aromat i miksujemy na gładką masę. Na końcu dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy.

Gotową masę przekładamy do natłuszczonej formy na babkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy 40 minut.

Wystudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)

DSC_8568x

DSC_8584x

Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :) Więcej szczegółów o niej możesz znaleźć na stronie www.Sezonowo bezglutenowo.pl :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



2 thoughts on “Babka piaskowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *