Babeczki marchewkowe

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Ostatnio cały czas chodziło za mną ciasto marchewkowe a że przy okazji pojawił się konkurs więc postanowiłam połączyć to razem – upiec fajne babeczki i wziąć udział w konkursie. Przepis pochodzi ze strony www.slodkiefantazje.pl.
 
Ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
szczypta soli
2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki
 
Polewa:
160 g serka naturalnego lub śmietankowego
1,5 szklanki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
 

Najpierw miksujemy cukier z olejem i dodajemy po 1 jajku.  Potem stopniowo dodajemy mąkę i resztę składników. Na końcu dodajemy startą marchewkę. Dobrze jest odcisnąć trochę soku z marchewki żeby babeczki nie były za mokre.

Ciasto nakładamy do papilotek do 2/3 wysokości i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy ok. 20-30 minut.

Gotowe babeczki studzimy. W międzyczasie robimy polewę. Serek ucieramy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny i dekorujemy babeczki.

Smacznego :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.