Babeczki marchewkowe

Magda

Ostatnio cały czas chodziło za mną ciasto marchewkowe a że przy okazji pojawił się konkurs więc postanowiłam połączyć to razem – upiec fajne babeczki i wziąć udział w konkursie. Przepis pochodzi ze strony www.slodkiefantazje.pl.
 
Ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
szczypta soli
2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki
 
Polewa:
160 g serka naturalnego lub śmietankowego
1,5 szklanki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
 

Najpierw miksujemy cukier z olejem i dodajemy po 1 jajku.  Potem stopniowo dodajemy mąkę i resztę składników. Na końcu dodajemy startą marchewkę. Dobrze jest odcisnąć trochę soku z marchewki żeby babeczki nie były za mokre.

Ciasto nakładamy do papilotek do 2/3 wysokości i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy ok. 20-30 minut.

Gotowe babeczki studzimy. W międzyczasie robimy polewę. Serek ucieramy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny i dekorujemy babeczki.

Smacznego :)

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *