- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - Marzec 20, 2020
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - Marzec 9, 2020
- Kalafior z dynią i cukinią w sosie pomidorowym (post Dąbrowskiej) - Luty 25, 2020
Ostatnio cały czas chodziło za mną ciasto marchewkowe a że przy okazji pojawił się konkurs więc postanowiłam połączyć to razem – upiec fajne babeczki i wziąć udział w konkursie. Przepis pochodzi ze strony www.slodkiefantazje.pl.
Ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
szczypta soli
2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki
Polewa:
160 g serka naturalnego lub śmietankowego
1,5 szklanki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
Najpierw miksujemy cukier z olejem i dodajemy po 1 jajku. Potem stopniowo dodajemy mąkę i resztę składników. Na końcu dodajemy startą marchewkę. Dobrze jest odcisnąć trochę soku z marchewki żeby babeczki nie były za mokre.
Ciasto nakładamy do papilotek do 2/3 wysokości i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy ok. 20-30 minut.
Gotowe babeczki studzimy. W międzyczasie robimy polewę. Serek ucieramy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny i dekorujemy babeczki.
Smacznego :)