Nie ma to jak wykorzystywanie sezonowych warzyw. Dzisiaj u nas zupa z kolorowej botwinki z kurczakiem i ziemniakami – niestety botwinka podczas gotowania traci kolor łodyg.
Składniki na zupę z botwinki:
– 3 łodygi kolorowej botwinki
– 1 filet z kurczaka (ok. 300g)
– 1 mały por
– 1 marchewka
– 500 g ziemniaków
– natka pietruszki
– 1 l wody
– sól
– pieprz
– mielony kminek
Składniki na 4 porcje.
Pora kroimy w krążki i podsmażamy na maśle. Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy do pora i obsmażamy. Następnie kroimy marchewkę w półplasterki i dodajemy do kurczaka. Całość przyprawiamy i zalewamy wodą. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Gdy ziemniaki są już miękawe dodajemy łodygi pokrojone na kawałki. Na koniec dodajemy pokrojone liście botwinki oraz posiekaną natkę pietruszki.
Smacznego :)