- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Zapraszamy na kolejną wariację z cukinią w roli głównej – pyszna zupka krem z cukini z grzankami :)
Składniki:
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka masła
– cukinia ok. 700 g
– 1 por
– 1 marchewka
– 1 pietruszka
– 1 duży ziemniak
– pieprz, sól
– 0,5 l wody
– 2 kromki chleba (u nas orkiszowy)
– 1 łyżka oliwy
Porcja na 4 osoby.
Najpierw w większym rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Jak cebulka nam się troszkę zeszkli to dodajemy drobno posiekany czosnek i za chwilę umytą i pokrojoną w kostkę cukinię. Wszystko razem mieszamy i dusimy do miękkości. Przyprawiamy troszkę solą i pieprzem i jak jest gotowe miksujemy blenderem, ale zostawiamy kilka kostek cukini do dekoracji.
Jeżeli ktoś ma gotowy bulion warzywny lub rosół to może połączyć z cukinią i razem zmiksować blenderem. Jeżeli nie posiadamy to robimy własny bulion warzywny.
Warzywa (por, marchewka, pietruszka, ziemniak) – obieramy, kroimy, przyprawiamy, zalewamy wodą i dusimy do miękkości w drugim rondelku. Jak warzywa są gotowe to je wszystkie miksujemy blenderem.
Na końcu do zmiksowanej cukini dodajemy stopniowo zmiksowane warzywa i kosztujemy czy smak nam odpowiada. My do cukini dodaliśmy całą porcję zmiksowanych warzyw i jeszcze trochę doprawiliśmy.
Krem z cukini mamy gotowy ale dla smaczku możemy podać krem razem z grzankami własnej roboty. Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy na nią pokrojony chleb w kostkę, polewamy oliwą i delikatnie solimy i pieprzymy. Grzanki cały czas mieszamy żeby się nie przypaliły. Gotowe grzanki kładziemy na krem.
Smacznego :)
Przepis wykonany dzięki ręcznemu blenderowi marki Braun.
Dzis wypróbuję!
Z mała modyfikacja. Grzanki robię tak:
chleb (dowolny) opiekam na patelni grillowej (na zwykłej też da radę). Gdy kromki się zrumienia nacieram czosnkiem i dopiero wtedy kroję w kostkę. Dietetyczniej chyba, bo nie używam tłuszczu oraz łatwiej, bo kroję już gotowe. A ostatnio sezon grillowy, więc jak już robimy grilla na ogrodzie to opiekam kilka kromek więcej i już po przestygnięciu nacieram czosnkiem i kroję w kostkę. potem do szczelnego słoja – jak jest potrzeba to biorę.
Mam nadzieje że smakowało :) Fajne dietetyczne grzanki :)
Własnie zrobiłam, pyszna!
Dzięki za przepis ;)
Cieszymy się że zupa smakowała :)
Jak najbardziej polecam ten przepis! Jest łatwy w przygotowaniu, a efekt niebo w gębie, dzieki bardzo!
Proszę bardzo :)
wyszło bardzo dobre, pozdrawiam
Bardzo się cieszymy i pozdrawiamy :)