- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Na chłodny dzień (i nie tylko) mamy dla Was propozycję pysznej zupy kalafiorowej z ziemniakami :)
Składniki na zupę kalafiorową:
– 1 mały kalafior (ok. 500 g)
– 1 marchewka
– 1 cebula
– 500 g młodych ziemniaków
– 1 łyżka masła
– posiekany koperek (ok. 2 łyżek)
– 1,5 l wody
– 150 ml śmietanki 18%
– sól, pieprz
Składniki na 4 porcje.
W garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim cebulę posiekaną w kostkę. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy obrana i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę. Podsmażamy całość kilka minut, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu. Przyprawiamy. Dodajemy ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę oraz kalafiora podzielonego na różyczki. Kiedy warzywa nam zmiękną dodajemy posiekany koperek i dodajemy śmietankę wcześniej hartując ją (do śmietanki dolewamy stopniowo troszkę zupy, mieszamy i z powrotem całość wlewamy do garnka z zupą). Na koniec jeżeli jest taka potrzeba to jeszcze doprawiamy :)
Smacznego :)