Zupa kalafiorowa

Magda

Na chłodny dzień (i nie tylko) mamy dla Was propozycję pysznej zupy kalafiorowej z ziemniakami :)

Zupa kalafiorowa

Składniki na zupę kalafiorową:

– 1 mały kalafior (ok. 500 g)
– 1 marchewka
– 1 cebula
– 500 g młodych ziemniaków
– 1 łyżka masła
– posiekany koperek (ok. 2 łyżek)
– 1,5 l wody
– 150 ml śmietanki 18%
– sól, pieprz

Składniki na 4 porcje.

 Kalafior

W garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim cebulę posiekaną w kostkę. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy obrana i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę. Podsmażamy całość kilka minut, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu. Przyprawiamy. Dodajemy ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę oraz kalafiora podzielonego na różyczki. Kiedy warzywa nam zmiękną dodajemy posiekany koperek i dodajemy śmietankę wcześniej hartując ją (do śmietanki dolewamy stopniowo troszkę zupy, mieszamy i z powrotem całość wlewamy do garnka z zupą). Na koniec jeżeli jest taka potrzeba to jeszcze doprawiamy :)

Smacznego :)

Zupa kalafiorowa

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *