Zupa gambas z sufletem czosnkowym

Magda

Pierwszą rzecz jaką robiliśmy z Bartkiem podczas wspólnego gotowania w ramach “Projekt 40” była zupa krewetkowa z sufletami czosnkowymi :) Smakoszom owoców morza na pewno podejdzie ta potrawa :)

010Składniki na zupę:
– 2 łyżki cukru
– 1 marchewka
– 2 cebule
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 100 ml białego wytrawnego wina
– 2 szklanki wody
– 250 g krewetek

Składniki na suflet:
– 2 główki czosnku
– 2 żółtka
– 1 łyżka mąki pszennej

Porcja dla 2 osób

Najpierw do garnka wrzucamy cukier żeby nam się skarmelizował. Potem wrzucamy garść pancerzy z krewetek oraz cebulę pokrojoną na kawałki i dusimy. Jak cebula nam się zrumieni to wrzucamy marchewkę pokrojoną w dużą kostkę. Gdy wszystko nam zmięknie to dodajemy koncentrat pomidorowy oraz wino. Gdy wino nam się zredukuje to dolewamy wodę. Gdy zmięknie nam marchewka to wrzucamy kilka krewetek i miksujemy na gładki krem. Kilka krewetek zostawiamy do dekoracji.

008

015

W między czasie robimy suflety. Całe główki czosnku zawijamy w folię z dodatkiem oliwy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu czosnek obieramy i miksujemy z żółtkami i mąką. Na koniec ubijamy pianę z białek i dodajemy do masy czosnkowej. Foremki smarujemy oliwą i napełniamy do połowy wysokości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 7 minut.

014

Gotowe suflety nakładamy na talerz, polewamy zupę i ozdabiamy krewetkami.
Smacznego :)

011

Jeżli masz ochotę na zestaw pysznych bezglutenowych świątecznych


E-book: Bezglutenowe potrawy świąteczne” width=
 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *