- Targi Gluten Free Expo - Czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - Grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - Listopad 27, 2017
Święta Wielkanocne tuż tuż więc czas na kolejne słodkości :) W tej gonitwie przedświątecznej ciągle brakuje czasu na wszystko więc tym razem po produkty na ten przepis wybraliśmy się w wirtualną podróż na zakupy do sklepu Frisco.pl :) I tak oto powstała czekoladowo – pomarańczowa babka wielkanocna :)
Składniki na babkę czekoladowo – pomarańczową:
Babka:
– 250g mąki pszennej
– 200g cukru kryształ
– 170ml oleju rzepakowego
– 70ml soku z pomarańczy
– 45g kakao
– 40g skórki kandyzowanej
– 5 jajek
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– starta skórka z jednej pomarańczy
Polewa czekoladowa:
– 100g czekolady deserowej
– 70g śmietanki 30%
– dodatkowo kandyzowana skórka z pomarańczy
Składniki na formę do babki z kominem o średnicy 21cm i głębokości 9cm.
Zaczynamy od utarcia jajek z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy olej, sok z pomarańczy, startą skórkę, skórkę kandyzowaną i przesiane kakao z mąką oraz proszkiem do pieczenia. Wszystko razem mieszamy łyżką na jednolitą masę.
Formę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Pamiętajmy aby również “komin” formy wysmarować i obsypać bułką. Przygotowaną masę wylewamy do formy, którą wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (grzałka góra/dół).
Babkę pieczemy 45-50 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyciągamy na kratkę i zostawiamy do wystudzenia.
Po wystudzeniu babki przygotujemy polewę czekoladową. Śmietankę podgrzewamy aż będzie gorąca (nie zagotowujemy). Następnie ściągamy z gazu i zalewamy nią posiekaną czekoladę. Wszystko razem mieszamy aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka polewa. Polewą oblewamy babkę i posypujemy skórką kandyzowaną :)
Smacznego :)