Wegańskie bezglutenowe ciasto dyniowo migdałowe

słodki facet
Latest posts by słodki facet (see all)

To miało być inne ciacho, ale plany uległy zmianie bo przypomnieliśmy sobie, że nasza koleżanka jest weganką i jeżeli będzie takie jak przewidywał przepis czyli z jajkami to go nie zje, a tego nie chcieliśmy. Chwila zastanowienia i zamiast takiego migdałowego biszkopta powstało ciasto na wzór brownie (ze względu na zwartą konsystencje ciasta) z tym, że w środku bez czekolady :) Tak oto wyszło wegańskie, a do tego bezglutenowe ciasto dyniowo-migdałowe z aromatem pomarańczy :)

Wegańskie bezglutenowe ciasto dyniowo migdałowe

 

Składniki na ciasto dyniowo-migdałowe:

Ciasto:
– 350g musu z dyni (tutaj przepis)
– 200g mielonych migdałów
– 125g mąki ziemniaczanej
– 100 ml soku wyciśniętego z 2 pomarańczy
– skórka starta z jednej pomarańczy
– 150g cukru
– 1 łyżeczka sody
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka esencji waniliowej (lub cukru waniliowego)

Polewa czekoladowa:
– 120g czekolady deserowej
– 60ml mleczka kokosowego

Dekoracja
– 30g płatków migdałowych

Składniki na formę o średnicy 20 cm.

Wegańskie bezglutenowe ciasto dyniowo migdałowe

Wykonanie:

Przygotowanie ciasta jest bardzo proste. Jeżeli będziemy mieli gotowy mus z dyni (tutaj macie przepis na mus z dyni – warto zrobić kilka słoiczków bo się przyda do różnych wypieków) to całość przygotowania zaczyna się i kończy na wymieszaniu wszystkich składników ze sobą. Mieszamy razem sok z pomarańczy, mus z dyni, skórkę z pomarańczy i esencję waniliową. Do mokrej mieszanki dodajemy migdały, przesianą mąkę, cukier, proszek i sodę i wszystko razem dokładnie mieszamy (miksujemy) na jednolitą masę. Po wymieszaniu ciasto przelewamy do wyłożonej papierem formy (boki formy smarujemy olejem kokosowym i obsypujemy mąką ziemniaczaną) i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni i pieczemy ok. 60-70 minut.

Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia. Kiedy ciasto wystygnie przygotowujemy polewę. W garnku zagotowujemy mleczko kokosowe i zalewamy nim posiekaną czekoladę. Mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady i zostawiamy na moment do lekkiego przestudzenia i stężenia. Następnie polewamy ciasto, wyrównujemy szpatułką i posypujemy płatkami migdałów :)

Ciasto jest zwarte i wilgotne z wyraźnym smakiem pomarańczy :)

Smacznego :)

Wegańskie bezglutenowe ciasto dyniowo migdałowe

 

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :) Więcej szczegółów o niej możesz znaleźć na stronie www.Sezonowo bezglutenowo.pl :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



6 thoughts on “Wegańskie bezglutenowe ciasto dyniowo migdałowe”

    1. Wszystko zależy od rodzaju ciasta. Ciasta biszkoptowe i ucierane powinny mieć ładną strukturę ciasta. W ciastach kruchych raczej nie występuje zakalec (często podpieka się wcześniej przed nałożeniem nadzienia), co najwyżej ciasto może namoknąć od nadzienia i może wyglądać zakalcowato. Jeżeli są to ciasta typu brownie to nie da się określić ponieważ jest ono samo z siebie mokre. Niektóre ciasta mogą podczas pieczenia nie urosnąć i w środku może zrobić się zakalec. Po cieście w tym przepisie też nie da się stwierdzić jednoznacznie ponieważ jest dużo składników mokrych i tłusta mąka migdałowa.

  1. Zabieram się do zrobienia ciasta… Wygląda pysznie :) Mam tylko jedną wątpliwość, czy mając przygotowany mus (według przepisu, z pomarańczą i resztą), mam ponownie dodać do ciasta sok z pomarańczy i skórkę?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *