- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Ostatnio bardzo często wykorzystujemy w swojej twórczości kuchennej dynie, dlatego też postanowiliśmy zrobić kilka słoiczków musu z dyni aby był pod ręką :) Taki mus możemy wykorzystać np. zamiast jogurtu do babeczek czy – jak ostatnio u nas na blogu – do pączków :) Również może służyć jako nadzienie do dyniowej szarlotki (choć tutaj chyba lepsza będzie dynia karmelizowana ze względy na całe kawałeczki dyni) czy też składnik masy serowej do sernika czy tarty :) Ta wersja z racji zawartości cukru jest przeznaczona do potraw czy wypieków słodkich natomiast jeżeli nie zastosujecie w niej cukru to idealnie sprawdzi się również do zagęszczenia w daniach wytrawnych – np. gulaszach itp.
W niniejszym przepisie użyliśmy dyni Triamble – zakupionej u naszych zaprzyjaźnionych “dyniarzy” JEdynie – gdyż ma bardziej zwartą konsystencje – byłaby też świetna właśnie do dyni karmelizowanej bo tak łatwo się nie rozpada, choć my używaliśmy wcześniej Butternut Orange :)
Składniki na mus z dyni:
– dynia 3,5 kg (2 kg po obraniu)
– 2 pomarańcze
– 2 gwiazdki anyżu
– 1 laska wanilii
– 1 łyżeczka cynamonu
– 3 łyżki cukru
Składniki na 6 słoiczków 200ml.
Zaczynamy od obrania dyni, wydrążenia nasion i pokrojenia jej w drobną kosteczkę. Następnie ścieramy skórkę z pomarańczy i wyciskamy z nich sok do garnka oraz wrzucamy pokrojoną dynię.
Do garnka ląduje również anyż, cukier, cynamon oraz wydrążone nasiona z laski wanilii.
Całość dusimy na średnim ogniu żeby się dynia nie przypaliła. Kiedy kawałeczki dyni zaczną się robić lekko prześwitujące (takie szkliste) to dynię mamy prawie gotową aczkolwiek jeszcze zostawiamy na gazie żeby się troszkę rozpadły zwłaszcza że to w niczym nie przeszkadza gdyż z niniejszej dyni chcemy mieć mus. Jeżeli by się tak stało że całość zbyt zgęstnieje a sok cały odparuje to możemy podlać delikatnie wodą, ale nie za dużo żeby znów zamiast musu nie zrobiła się rzadka zupa :)
Po ugotowaniu dyni wyciągamy gwiazdki anyżu i blendujemy ją na gładką masę. W przepisie cukru nie jest za wiele ale chodzi o to żeby nie przesadzić ze słodkością samego musu zwłaszcza jeżeli będziemy taki mus wykorzystywać do innych przepisów, w których dodajemy osobno cukier.
Po zblendowaniu wkładamy mus do wyparzonych słoiczków (my mamy takie po 200 ml) i pasteryzujemy – wkładamy słoiki do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na 20 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia :)
Smacznego :)
One thought on “Mus z dyni”