- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Kiedy podczas “projektu 40” byłem w Happy Diet, robiliśmy sałatkę z twarożku, która mi bardzo zasmakowała. Prosta, a jednocześnie świeża idealnie nadaje się na śniadanie. Moją wersję lekko zmodyfikowałem i nie ukrywam, że również mi pasuje :) To również dietetyczna propozycja o niskim indeksie glikemicznym.
Składniki:
– 200g twarożku półtłustego (lub chudego)
– 1 ogórek (ok. 200g)
– 1 pęczek szczypiorku
– 10g łuskanych pestek dyni
– 1 łyżka oleju z pestek dyni
– sól
– pieprz
Składniki na 2 porcje.
Ogórek obieramy i kroimy na bardzo drobną kosteczkę (ok 3-4mm). Następnie myjemy szczypiorek, osuszamy na papierowym ręczniku i również drobno kroimy. W miseczce rozdrabniamy widelcem ser i dodajemy pokrojony ogórek oraz szczypiorek. Potem siekamy pestki dyni i dodajemy do sera. Wlewamy łyżkę oleju, dodajemy do smaku sól i pieprz i wszystko razem mieszamy.
Możemy podawać sam lub z pieczywem.
Smacznego :)