Thierry Ayel – 8 mentor Projektu 40

słodki facet
Latest posts by słodki facet (see all)

Kilka miesięcy temu odwiedziliśmy Sweet Targi w Katowicach, aby zobaczyć co ciekawego tam można znaleźć i czy jest to miejsce dla takich osób jak my czyli blogerów amatorsko pichcących w swoich czterech ścianach. Okazało się, że jednak nie do końca niemniej właśnie tam poznałem mojego dzisiejszego mentora, z którym wtedy zamieniłem 6 słów albo raczej zapytałem: czy możemy sobie zrobić wspólne zdjęcie? :) I to było na tyle :)

Po paru miesiącach od wspomnianych targów i dzięki temu nieszczęsnemu pożeraczowi czasu czyli facebookowi , zgadaliśmy się ponownie, wymieniając nieco więcej zdań  niż za pierwszym razem jednocześnie uzgadniając, że wspólne i twórcze spędzenie czasu nie będzie takie złe :)  I tak pewnego listopadowego dnia razem z sympatycznym Francuzem Thierry Ayel moglem podziałać przy moich ulubionych ciasteczkach czyli….. makaronikach :)

025

Thierry jest francuskim szefem kuchni i cukiernikiem, który zauroczony naszym krajem zadomowił się na dłużej i właśnie w naszym kraju poświęca się swojej pasji do gotowania i słodkości – a może to nie urok naszej ojczyzny a piękno naszych kobiet tak nie niego podziałało? ;) Hym…. niech to będzie pytanie retoryczne ;) Tak czy inaczej kiedy pojawiła się okazja do spędzenia troszkę czasu w kuchni – i pomimo iż makaroniki robiłem wiele razy – to bardzo mnie to ucieszyło. Pewnie było to też podyktowane tym iż mam sentyment do francuskich klimatów i bardzo miło wspominam fantastycznego cukiernika, którym był mój pierwszy nauczyciel makaroników Fabrice Boulahouache, i który na zawsze zostanie w mojej pamięci.

Nasza makaronikowa zabawa odbyła się w kuchni Restauracji Blu w Bielsko Białej, zarządzanej przez Anię Klajmon, uczestniczkę Top Chefa – mam nadzieję, że kiedyś będzie jeszcze okazja z Anią porozmawiać i spróbować czegoś co wyjdzie z jej kuchni :) Tak czy inaczej dzięki temu, że w tym dniu restauracja była zamknięta mogliśmy bez ograniczeń robić bajzel w kuchni – nie no żartowałem bo aż tak źle nie było, niemniej troszkę bryzgało po ścianach gdy mikser świrował oddając się ubijaniu białek :) Te makaroniki były nieco inaczej przygotowywane w przeciwieństwie do tego co uczyłem się poprzednim razem i co do tej pory robię – były oparte na bezie szwajcarskiej. Niestety nie obyło się bez małych komplikacji, ale życie byłoby zbyt nudne jakby wszystko ot tak wychodziło :) Tak czy inaczej powstały dwa rodzaje makaroników, które można powiedzieć, że kolorystyką zbliżały się do kolorów naszego blogowego logo :) Do tych makaroników Thierry wymyślił dwa ganache, które – nie powiem – mocno mnie zaskoczyły albo raczej połączenie smaków :) Niby czekolada, niby śmietanka, ale jeżeli do tego dodamy tymianek i grzyby lub rozmaryn to efekt murowany. Nigdy bym nie połączył grzybów z czekoladą, ale tu zagrały rewelacyjnie – przynajmniej jak dla mnie :) Słodko, a jednak taki leśny posmak w ustach zostaje – świetna sprawa :) Powiem Wam, że właśnie takie drobiazgi, takie “myki” sprawiają, że coś co wydaje się już bardzo popularne nabiera innego wymiaru i ponownie wprowadza efekt WOW :)

Makaroniki upieczone i częściowo zjedzone więc trzeba było się zbierać do Krakowa. Troszkę ubolewałem, że nie było już czasu na inne francuskie słodkości, ale mam nadzieję, że to nie było ostatnie spotkanie z Thierrym i będzie jeszcze okazja wspólnie stanąć przy kuchennym blacie mistrza :)

Dzięki Thierry za poświęcony czas, a wszystkich zainteresowanych smakami Francji – nie tylko tymi słodkimi – zapraszam do kontaktu z Thierrym bo oprócz restauracyjnego pichcenia również prowadzi kursy i szkolenia pod piękną nazwą Francja na talerzu – od razu uspokajam tych co nie mówią po francusku (ja też nie choć teraz na kursie cukierniczym jest ten język) – Thierry bardzo dobrze mówi po polsku :)

000

003

004

005a

006a

009a

011a

013

014a

016a

018b

019g

019h

019i

021

021c

023a

024

026

027

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *