- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Lato, lato a jak lato to mnóstwo świeżych owoców dlatego aby nie marnować tego okresu w roku to mamy dla Was kolejną tartę z czarnymi malinami :)
Składniki na ciasto:
– 250 g mąki pszennej
– 100 g masła
– 80 g cukru pudru
– 1 jajko
– 1 łyżka śmietany
– kilka czarnych malin do koloru
Składniki na masę:
– 2 serki homogenizowane waniliowe
– 80 g cukru pudru
– 200 g śmietany 30%
– 200 ml gorącej wody
– 2 łyżki żelatyny
Dekoracja:
– 250g malin
– cukier puder
Zaczynamy od ciasta. Do robota wrzucamy mąkę, cukier, jajko, śmietanę i mieszamy. Następnie dorzucamy maliny – ilość malin zależy od tego jaki kolor ciasta chcemy osiągnąć. Na końcu dodajemy masło i wyrabiamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Po wyjęciu cista z lodówki wałkujemy go i wykładamy nim formę do tarty. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut do zrumienienia tarty.
Gdy ciasto na tarte będzie upieczone robimy masę z serków. Serki miksujemy z cukrem pudrem a następnie dodajemy śmietanę i dalej miksujemy. Na koniec dodajemy żelatynę rozpuszczoną w wodzie i wystudzoną, którą łączymy z pozostałymi składnikami.
Gotową masę przekładamy na tarte i wkładamy do lodówki aby nam masa lekko stężała – na tyle żeby nie topiły się w niej maliny ale również żeby ów maliny nie leżały tylko na tarcie tylko się z nią połączyły. Gdy masa osiągnie odpowiednia konsystencję,, dekorujemy tarte malinami i zostawiamy jeszcze chwile w lodówce aby stężała całkowicie i połączyła się z malinami.
Smacznego :)
Mniam, pysznoci <3 Wyglada rewelacyjnie :)
Wyglda pysznie!
Nigdy nie jadłam czarnych malin… Tarta wyglada wspaniale :)