- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2020
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2020
Dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Pieczarki więc z tej okazji zapraszamy Was na tartę serową z kurczakiem i pieczarkami :)
Składniki na ciasto:
– 200 g mąki
– 100 g masła
– 1 jajko
– 1 łyżka śmietany
– szczypta soli
Składniki na nadzienie:
– 1 filet z kurczaka
– 1 cebula
– 300 g pieczarek
– 3 jajka
– 2 łyżki masła
– sól, pieprz
– 150g śmietanki 18%
– 100g jogurtu naturalnego
– 100g sera żółtego
– 1/2 pęczka szczypiorku
Forma na tarte 25 cm.
Najpierw robimy ciasto. Do robota wrzucamy przesianą mąkę, sól, jajko, masło z lodówki oraz śmietanę i wszystko razem wyrabiamy na jednolitą masę. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na ok. 30 min.
Kiedy ciasto chłodzi nam się w lodówce przygotowujemy pieczarki i kurczaka. W jednym garnku topimy łyżkę masła, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i kiedy nam się zeszkli dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, doprawiamy i dusimy. W drugim garnku topimy drugą łyżkę masła i wrzucamy obrane i pokrojone w pół-plasterki pieczarki i dusimy przez kilka minut. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Schłodzone ciasto wyjmujemy, wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty. Gotowe ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 20 min do momentu kiedy zacznie lekko brązowieć.
W między czasie kończymy nasze nadzienie. Do miski wrzucamy jajka, śmietankę, jogurt i dokładnie mieszamy na gładką masę. Masę doprawiamy solą, pieprzem. Następnie dodajemy posiekany szczypiorek i starty na tarce ser żółty.
Na podpieczone ciasto wykładamy część kurczaka i pieczarek, przykrywamy masą serową i na wierzchu dajemy resztę kurczaka i pieczarek. Tarte wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut, aż masa serowa się zetnie.
Smacznego :)
Wspaniale się prezentuje! Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2015 :)
Witam muszę powiedziec, że tarta serowa naprawdę mnie zachęciła do tego, żeby j wypróbowac. Kurczak tak połaczony również wydaje się byc swietnym rozwiazaniem. Niedługo nadchodzi weekend i spróbuję przygotowac to danie samodzielne. Pozdrawiam i życzę wszystkim smacznego.
Piękna tarta i piękne zdjęcia!
dzięki ;)
Tarta wyszła przepyszna.! ponadto prosta i szybka w wykonaniu. Polecam! Super przepis , dziękuję.
Bardzo nas cieszy, że smakowała :)
Świetny przepis, tarta wyszła obłędnie ;) Dziękuje :)
Miło nam że się udała. Dziękujemy :)
Więc pomysł na jutrzejszy obiad już mam :P Powiedz mi tylko czy smietanka do nadzienia to zwykła smietana 18% czy jakas inna?
śmietanka 18% :)
Zawsze miałam problem z przygotowaniem idealnego kruchego ciasta, ale Twój przepis wydaje się taki łatwy, że chybaw końcu mi się uda :)
Na pewno się uda – nie ma innej opcji ;)
a ta śmietanka to nie 30% taka rzadka do zup???
to ma być śmietanka 18%
Jest pyszna :) nic dodać nic ująć …
Przepis zacheca :) przygotuje dzis na obiad :)
My też zachęcamy do zrobienia – była bardzo dobra :)
W smaku bardzo dobra ;) ale dlaczego masa serowa się nie ścięła? ;(
Miło że tarta smakowała :) Robiliśmy tą tartę kilka razy i zawsze się u nas ścinała. Czy na pewno była dobra śmietanka czy jogurt i odpowiednio nagrzany piekarnik oraz czas pieczenia?
czy upieczoną samą tarte można odstawić na ok 1 h dopiero potem wyłożyć na nią składniki i wstawić do piekarnika ?
tak :)
Można ja podawać na zimno?
tak choć smaczniejsza jest na ciepło ;)
A do ciasta jakiej śmietany użyć najlepiej??
Do ciasta należy dodać zwykłej śmietany 18%
Zrobilam -wyszła przepyszna ?
Inne przepisy również przetestuje ?
Pozdrawiam
Cieszę się że smakowała – nam również :) Mam nadzieję, że inne przepisy również przypadną do gustu :) Pozdrawiam :)
Tarte robiłam już kilka razy, dzis będę również zabierać się za jej przygotowanie. Jest bardzo prosta, smaczna, ciasto cienkie, takie w sam raz. Ja osobiście zawsze używam grzybów leśnych. Mniam, polecam!!!
Bardzo nam miło, że nasza tarta tak przypadła do gustu :) Z grzybami leśnymi musi też być pyszna :)
Fajna tarta – wyszła smakowiecie, dlatego podkradłam przepis na swojego bloga;) Dzięki!
http://kulinarnysos.pl/tarta-z-kurczakiem-i-pieczarkami/
Super że tarta smakowała :)
Witam, to jaka ma być ta śmietana? Śmietanka 18% czy śmietana 18%, bo to różnica a w komentarzach są dwie wersje.
Tarta wychodzi zarówno ze śmietanką jak i śmietaną, więc można używać obie