Tarta serowa z kurczakiem i pieczarkami

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Pieczarki więc z tej okazji zapraszamy Was na tartę serową z kurczakiem i pieczarkami :)

DSC_2346x900Składniki na ciasto:
– 200 g mąki
– 100 g masła
– 1 jajko
– 1 łyżka śmietany
– szczypta soli

Składniki na nadzienie:
– 1 filet z kurczaka
– 1 cebula
– 300 g pieczarek
– 3 jajka
– 2 łyżki masła
– sól, pieprz
– 150g śmietanki 18%
– 100g jogurtu naturalnego
– 100g sera żółtego
– 1/2 pęczka szczypiorku

Forma na tarte 25 cm.

DSC_2357x900

Najpierw robimy ciasto. Do robota wrzucamy przesianą mąkę, sól, jajko, masło z lodówki oraz śmietanę i wszystko razem wyrabiamy na jednolitą masę. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na ok. 30 min.

Kiedy ciasto chłodzi nam się w lodówce przygotowujemy pieczarki i kurczaka. W jednym garnku topimy łyżkę masła, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i kiedy nam się zeszkli dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, doprawiamy i dusimy. W drugim garnku topimy drugą łyżkę masła i wrzucamy obrane i pokrojone w pół-plasterki pieczarki i dusimy przez kilka minut. Pozostawiamy do wystygnięcia.

Schłodzone ciasto wyjmujemy, wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty. Gotowe ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego  piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 20 min do momentu kiedy zacznie lekko brązowieć.

W między czasie kończymy nasze nadzienie. Do miski wrzucamy jajka, śmietankę, jogurt i dokładnie mieszamy na gładką masę. Masę doprawiamy solą, pieprzem. Następnie dodajemy posiekany szczypiorek i starty na tarce ser żółty.

Na podpieczone ciasto wykładamy część kurczaka i pieczarek, przykrywamy masą serową i na wierzchu dajemy resztę kurczaka i pieczarek. Tarte wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut, aż masa serowa się zetnie.

Smacznego :)

DSC_2342x900

Pieczarkowy_Tydzien_2015

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :) Więcej szczegółów o niej możesz znaleźć na stronie www.Sezonowo bezglutenowo.pl :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



31 thoughts on “Tarta serowa z kurczakiem i pieczarkami”

  1. Witam muszę powiedziec, że tarta serowa naprawdę mnie zachęciła do tego, żeby j wypróbowac. Kurczak tak połaczony również wydaje się byc swietnym rozwiazaniem. Niedługo nadchodzi weekend i spróbuję przygotowac to danie samodzielne. Pozdrawiam i życzę wszystkim smacznego.

    1. Miło że tarta smakowała :) Robiliśmy tą tartę kilka razy i zawsze się u nas ścinała. Czy na pewno była dobra śmietanka czy jogurt i odpowiednio nagrzany piekarnik oraz czas pieczenia?

  2. czy upieczoną samą tarte można odstawić na ok 1 h dopiero potem wyłożyć na nią składniki i wstawić do piekarnika ?

    1. Cieszę się że smakowała – nam również :) Mam nadzieję, że inne przepisy również przypadną do gustu :) Pozdrawiam :)

  3. Tarte robiłam już kilka razy, dzis będę również zabierać się za jej przygotowanie. Jest bardzo prosta, smaczna, ciasto cienkie, takie w sam raz. Ja osobiście zawsze używam grzybów leśnych. Mniam, polecam!!!

Pozostaw odpowiedź słodki facet Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *