- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Dzisiaj zapraszamy na kolejną naszą tartę która była w magazynie małopolskich blogerów. Tym razem jest to tarta orzechowa o smaku wielu różnych orzechów :)
Składniki na ciasto:
– 110 g mąki pszennej
– 40 g mielonych orzechów laskowych
– 50 g cukru pudru
– 80 g masła
– 1 żółtko
Składniki na krem orzechowy:
– 250 ml mleka
– 1 laska wanilii
– 30 g budyniu
– 3 żółtka
– 40 g cukru
– 50 g mielonych orzechów włoskich
Dekoracja:
– 35 g orzechów pekan
Forma do tarty 25 cm.
Najpierw robimy ciasto na tartę. Do robota wrzucamy mąkę, orzechy i cukier i wszystkie składniki razem mieszamy, a następnie dodajemy żółtko i mieszamy. Na końcu dodajemy zimne masło i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Teraz robimy krem orzechowy. Do garnka wlewamy mleko i dodajemy laskę wanilii. W drugim garnku ubijamy żółtka z cukrem a następnie dodajemy budyń. Do ubitych jajek wyciskamy ziarenka z wanilii i stopniowo dodajemy mleko i ubijamy. Potem dodajemy orzechy włoskie i mieszamy. Gotowy krem przelewamy do miski i przykrywamy szczelnie folią i pozostawiamy do wystygnięcia (folia musi dotykać kremu).
Gotowe ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 20 minut. Na ostudzoną tarte wykładamy zimny krem i dekorujemy orzechami pekan.
Smacznego :)
Mmm, musiała pachnie obłędnie! :)
a jak smakowała :)