- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Tydzień temu wyszedł kolejny numer magazynu małopolskich blogerów APETYT, w którym pojawiły się dwie nasze tarty. Jedną z nich jest tarta migdałowa z gruszkami, z której przepisem się dzisiaj z Wami dzielimy :) Pełny przepis drugiej już wkrótce :)
Składniki na ciasto:
– 160 g mąki pszennej
– 60 g mielonych migdałów
– 70 g cukru pudru
– 125 g masła
– 1 żółtko
Składniki na farsz:
– 1,5 kg gruszek
– 5 łyżek cukru
– 1 łyżka kardamonu
– 1 łyżka cynamonu
– 25 g mielonych migdałów
Dekoracja:
– 25 g prażonych migdałów
– cynamon
Forma do tarty 20 cm.
Najpierw robimy ciasto. Do robota wrzucamy mąkę, migdały i cukier i wszystkie składniki razem mieszamy. Następnie dodajemy żółtko i mieszamy. Na końcu dodajemy zimne masło i wyrabiamy ciasto w robocie. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Teraz robimy nasz farsz gruszkowy. Gruszki obieramy i kroimy w grubą kostkę. 2 gruszki kroimy na połówki. Gruszki wkładamy do garnka i dusimy z cukrem, kardamonem i cynamonem do miękkości. Na koniec dodajemy mielone migdały. Jeżeli gruszki puszczą nam za dużo soku to ten sok odlewamy przed dodaniem migdałów.
Migdały w płatkach wrzucamy na gorącą patelnię i chwilę je prażymy do lekkiego zrumienienia.
Gotowe ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 160 stopni i pieczemy 20 minut. Następnie wyciągamy tarte układamy na niej połówki gruszki które posypujemy cynamonem a następnie między nie nasz farsz gruszkowy który posypujemy prażonymi migdałami. Tarte wkładamy do piekarnika na kolejne 20 minut.
Smacznego :)
wyglada obłędnie pysznie!
Mniam pychotka. Zjadłabym takiej kawałeczek :)
Jest piękna :) Musiała smakowa bosko :)
Polecam wszystkim, wyszła naprawdę super :)