Tarta dyniowa bez pieczenia

słodki facet

Dyniowe Wariacje bez słodkiej dyniowej tarty nie miałyby racji bytu dlatego też dla wszystkich łasuchów mamy tartę dyniową bez pieczenia :) W tej tarcie wykorzystaliśmy dynię Butternut Orange (tak samo jak w przypadku dyni karmelizowanej) choć można skorzystać z innych odmian tej pomarańczowej jesiennej koleżanki niemniej ta nam bardzo odpowiadała smakowo – takie wrażenie jedzenia budyniu ;)

tarta

Składniki:

1. Spód
– 200g herbatników kakaowych
– 100g masła

2. Mus z dyni
– ok. 900-950g dyni
– 70ml wody
– 25g cukru

3. Masa serowo-dyniowa
– 420g serka homogenizowanego waniliowego
– 280g przygotowanego musu z dyni
– 20g żelatyny
– 50ml wody

4. Galaretka dyniowa
– 200g przygotowanego musu z dyni
– 30ml soku wyciśniętego z pomarańczy
– 5g cukru pudru
– 10g żelatyny
– 50ml wody

Forma do tarty 25cm.

Zaczynamy od dyni, z której zrobimy mus potrzebny na masę i galaretkę. Obieramy dynię, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z wodą i cukrem. Gotujemy aż dynia zmięknie. Następnie ugotowaną dynie blendujemy na jednolita masę.  Mus  zostawiamy do przestygnięcia.

DSC_7263x

Spód tarty
Najpierw rozpuszczamy w rondelku masło. Następnie do blendera wrzucamy pokruszone ciasteczka i blendujemy na piasek. Kiedy ciasteczka zostaną zmielone dodajemy do nich rozpuszczone masło i jeszcze chwilę blendujemy do połączenia składników. Następnie wysypujemy do formy otrzymaną masę ciasteczkowo-maślaną ;) i wylepiamy nią dno i boki. Kiedy forma jest przygotowana wstawiamy ją do lodówki aby masło związało się z rozdrobnionymi ciasteczkami.

Masa serowo-dyniowa
Z wystudzonego musu odkładamy 200g (na galaretkę) natomiast do reszty dodajemy serek homo i mieszamy. W szklance z wodą rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do masy jednocześnie cały czas miksując. Gotową masę przekładamy na ciasteczkowy spód (jeżeli oczywiście masło związało sie z ciasteczkami). Następnie wkładamy do lodówki aby masa stężała.

Galaretka dyniowa.
Kiedy masa z serków stężeje (od pół godziny do godziny) to możemy brać się za naszą galaretkę. W szklance z wodą rozpuszczamy żelatynę. Do odłożonego musu wyciskamy sok z pomarańczy, wsypujemy cukier, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i całość miksujemy/blendujemy. Przygotowaną galaretkę wylewamy na zastygłą masę serową i wstawiamy do lodówki aż całość stężeje (tak przynajmniej na 2-3 godziny).

Smacznego :)

DSC_7252x
Sposób na dynię 2015 Jesienne słodkości!

Jeżli masz ochotę na zestaw pysznych bezglutenowych świątecznych


E-book: Bezglutenowe potrawy świąteczne” width=
 



8 thoughts on “Tarta dyniowa bez pieczenia”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *