- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Dyniowe Wariacje bez słodkiej dyniowej tarty nie miałyby racji bytu dlatego też dla wszystkich łasuchów mamy tartę dyniową bez pieczenia :) W tej tarcie wykorzystaliśmy dynię Butternut Orange (tak samo jak w przypadku dyni karmelizowanej) choć można skorzystać z innych odmian tej pomarańczowej jesiennej koleżanki niemniej ta nam bardzo odpowiadała smakowo – takie wrażenie jedzenia budyniu ;)
Składniki:
1. Spód
– 200g herbatników kakaowych
– 100g masła
2. Mus z dyni
– ok. 900-950g dyni
– 70ml wody
– 25g cukru
3. Masa serowo-dyniowa
– 420g serka homogenizowanego waniliowego
– 280g przygotowanego musu z dyni
– 20g żelatyny
– 50ml wody
4. Galaretka dyniowa
– 200g przygotowanego musu z dyni
– 30ml soku wyciśniętego z pomarańczy
– 5g cukru pudru
– 10g żelatyny
– 50ml wody
Forma do tarty 25cm.
Zaczynamy od dyni, z której zrobimy mus potrzebny na masę i galaretkę. Obieramy dynię, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z wodą i cukrem. Gotujemy aż dynia zmięknie. Następnie ugotowaną dynie blendujemy na jednolita masę. Mus zostawiamy do przestygnięcia.
Spód tarty
Najpierw rozpuszczamy w rondelku masło. Następnie do blendera wrzucamy pokruszone ciasteczka i blendujemy na piasek. Kiedy ciasteczka zostaną zmielone dodajemy do nich rozpuszczone masło i jeszcze chwilę blendujemy do połączenia składników. Następnie wysypujemy do formy otrzymaną masę ciasteczkowo-maślaną ;) i wylepiamy nią dno i boki. Kiedy forma jest przygotowana wstawiamy ją do lodówki aby masło związało się z rozdrobnionymi ciasteczkami.
Masa serowo-dyniowa
Z wystudzonego musu odkładamy 200g (na galaretkę) natomiast do reszty dodajemy serek homo i mieszamy. W szklance z wodą rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do masy jednocześnie cały czas miksując. Gotową masę przekładamy na ciasteczkowy spód (jeżeli oczywiście masło związało sie z ciasteczkami). Następnie wkładamy do lodówki aby masa stężała.
Galaretka dyniowa.
Kiedy masa z serków stężeje (od pół godziny do godziny) to możemy brać się za naszą galaretkę. W szklance z wodą rozpuszczamy żelatynę. Do odłożonego musu wyciskamy sok z pomarańczy, wsypujemy cukier, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i całość miksujemy/blendujemy. Przygotowaną galaretkę wylewamy na zastygłą masę serową i wstawiamy do lodówki aż całość stężeje (tak przynajmniej na 2-3 godziny).
Smacznego :)
Przepięknie Ci wyszła ta tarta, jestem pod wrażeniem :)
dzięki ;)
Wow, jaka sliczna ta tarta :)
i do tego też smaczna ;)
Dostałam ślinotoku ;)
Pozdrawiam
Iwona
Koniecznie trzeba zrobic :)
Perfekcyjna :)
Dzięki :)