Tarta dyniowa bez pieczenia

słodki facet
Latest posts by słodki facet (see all)

Dyniowe Wariacje bez słodkiej dyniowej tarty nie miałyby racji bytu dlatego też dla wszystkich łasuchów mamy tartę dyniową bez pieczenia :) W tej tarcie wykorzystaliśmy dynię Butternut Orange (tak samo jak w przypadku dyni karmelizowanej) choć można skorzystać z innych odmian tej pomarańczowej jesiennej koleżanki niemniej ta nam bardzo odpowiadała smakowo – takie wrażenie jedzenia budyniu ;)

tarta

Składniki:

1. Spód
– 200g herbatników kakaowych
– 100g masła

2. Mus z dyni
– ok. 900-950g dyni
– 70ml wody
– 25g cukru

3. Masa serowo-dyniowa
– 420g serka homogenizowanego waniliowego
– 280g przygotowanego musu z dyni
– 20g żelatyny
– 50ml wody

4. Galaretka dyniowa
– 200g przygotowanego musu z dyni
– 30ml soku wyciśniętego z pomarańczy
– 5g cukru pudru
– 10g żelatyny
– 50ml wody

Forma do tarty 25cm.

Zaczynamy od dyni, z której zrobimy mus potrzebny na masę i galaretkę. Obieramy dynię, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z wodą i cukrem. Gotujemy aż dynia zmięknie. Następnie ugotowaną dynie blendujemy na jednolita masę.  Mus  zostawiamy do przestygnięcia.

DSC_7263x

Spód tarty
Najpierw rozpuszczamy w rondelku masło. Następnie do blendera wrzucamy pokruszone ciasteczka i blendujemy na piasek. Kiedy ciasteczka zostaną zmielone dodajemy do nich rozpuszczone masło i jeszcze chwilę blendujemy do połączenia składników. Następnie wysypujemy do formy otrzymaną masę ciasteczkowo-maślaną ;) i wylepiamy nią dno i boki. Kiedy forma jest przygotowana wstawiamy ją do lodówki aby masło związało się z rozdrobnionymi ciasteczkami.

Masa serowo-dyniowa
Z wystudzonego musu odkładamy 200g (na galaretkę) natomiast do reszty dodajemy serek homo i mieszamy. W szklance z wodą rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do masy jednocześnie cały czas miksując. Gotową masę przekładamy na ciasteczkowy spód (jeżeli oczywiście masło związało sie z ciasteczkami). Następnie wkładamy do lodówki aby masa stężała.

Galaretka dyniowa.
Kiedy masa z serków stężeje (od pół godziny do godziny) to możemy brać się za naszą galaretkę. W szklance z wodą rozpuszczamy żelatynę. Do odłożonego musu wyciskamy sok z pomarańczy, wsypujemy cukier, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i całość miksujemy/blendujemy. Przygotowaną galaretkę wylewamy na zastygłą masę serową i wstawiamy do lodówki aż całość stężeje (tak przynajmniej na 2-3 godziny).

Smacznego :)

DSC_7252x
Sposób na dynię 2015 Jesienne słodkości!

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :) Więcej szczegółów o niej możesz znaleźć na stronie www.Sezonowo bezglutenowo.pl :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



8 thoughts on “Tarta dyniowa bez pieczenia”

Skomentuj Evi Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *