- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Dzisiaj dla wszystkich maniaków czekolady mamy mega pyszności :) To tarta czekoladowa, z przepisu niezawodnej Anny Olson, której wypieki pewnie jeszcze nie raz pojawią się na naszym blogu :)
Składniki na tartę czekoladową:
Ciasto:
– 125 g miękkiego masła
– 70 g cukru pudru
– 3 żółtka
– 175 g mąki pszennej
– 50 g kakao
– szczypta soli
Nadzienie czekoladowe:
– 120 g śmietanki 36%
– 40 g masła
– 200 g czekolady deserowej
– 70 g cukru
– 1/2 szklanki kawy (1 kopiata łyżeczka kawy rozpuszczalnej)
– 2 jajka
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dekoracja:
– 150ml śmietanki tortowej
– łyżeczka cukru pudru
Zamiast powyższych składników można tez użyć bitą śmietanę w sprayu
Forma do tarty 25 cm.
Mąkę, kakao i cukier puder przesiewamy. Dodajemy sól oraz masło i siekamy. Dodajemy żółtka i wszystko dokładnie razem wyrabiamy – do momentu połączenia składników. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
Po tym czasie wyciągamy ciasto i wałkujemy. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia (ale nie jest to konieczne) i przekładamy rozwałkowane ciasto jednocześnie dokładnie wylepiając boki formy. Nadmiar ciasta odcinamy. Spód tarty nakłuwamy widelcem żeby ciasto nam się nie wybrzuszyło. Następnie formę wkładamy ponownie do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyciągamy formę i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 20 minut. Po tym czasie ciasto tary powinno być matowe. Wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia.
Gdy tarta nam stygnie robimy nadzienie czekoladowe. Na gazie rozpuszczamy masło ze śmietanką (nie gotujemy). Kiedy śmietanka będzie już gorąca i masło roztopione, zalewamy czekoladę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Dodajemy cukier i mieszamy. Następnie dodajemy zaparzoną ciepłą kawę. potem rozbijamy 2 całe jajka, mieszamy je, dodajemy do masy czekoladowej i mieszamy. Na koniec dodajemy jeszcze ekstrakt z wanilii i po wymieszaniu wylewamy na tartę.
Tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy jeszcze 12-15 minut – jak wierzch tarty się zetnie. Tartę studzimy i wkładamy na 2 godziny do lodówki.
Gotową tartę dekorujemy bitą śmietaną :)
Smacznego :)
Uwielbiam przepisy Anny Olson. Sama często z nich korzystam. Ta tarta wygląda wyśmienicie :)
My tez uwielbiamy i jej przepisy i ją samą :)
Uwielbiam Annę i jej przepisy,faktycznie są niezawodne i pyszne. Piękne zdjęcia.Tarta na pewno przepyszna :)
Kto pozna (nawet przez TV) Anne ten już zawsze zostanie jej fanem :)
Dzięki :) Faktycznie była pycha :)
Wygląda perfekcyjnie!
Dziękujemy :)
Czy spód można upiec dzień wcześniej czy lepiej od razu przygotować całą tartę od początku do końca tego samego dnia?
Można
Czy można użyć śmietanę 30%?
śmietankę słodką – tak ;)
Tutaj kolejny raz widzę patent z robieniem “dziurek” widelcem na spodzie. Jaki to ma cel?
W opisie przygotowania ciasta pisze dlaczego tak robimy “Spód tarty nakłuwamy widelcem żeby ciasto nam się nie wybrzuszyło”. Ciasto można też obciążać grochem lub innymi specjalnymi obciążnikami ale sposób nakłuwania widelcem jest najprostszy :)
czym mogę zastąpić kawę?
można pominąć
Wygląda bardzo czekoladowo.
Bardzo czekoladowo i pysznie – polecamy :)
Mega przysmaczki tylko co z kaloriami -;)
Tarta przepyszna a kalorie zawsze można spalić :)