Tarta czekoladowa Anny Olson

Magda

Dzisiaj dla wszystkich maniaków czekolady mamy mega pyszności :) To tarta czekoladowa, z przepisu niezawodnej Anny Olson, której wypieki pewnie jeszcze nie raz pojawią się na naszym blogu :)

Tarta czekoladowa

Składniki na tartę czekoladową:

Ciasto:
– 125 g miękkiego masła
– 70 g cukru pudru
– 3 żółtka
– 175 g mąki pszennej
– 50 g kakao
– szczypta soli

Nadzienie czekoladowe:
– 120 g śmietanki 36%
– 40 g masła
– 200 g czekolady deserowej
– 70 g cukru
– 1/2 szklanki kawy (1 kopiata łyżeczka kawy rozpuszczalnej)
– 2 jajka
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dekoracja:
– 150ml śmietanki tortowej
– łyżeczka cukru pudru
Zamiast powyższych składników można tez użyć bitą śmietanę w sprayu

 Forma do tarty 25 cm.

Tarta czekoladowa

Mąkę, kakao i cukier puder przesiewamy. Dodajemy sól oraz masło i siekamy. Dodajemy żółtka i wszystko dokładnie razem wyrabiamy – do momentu połączenia składników. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.

Po tym czasie wyciągamy ciasto i wałkujemy. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia (ale nie jest to konieczne) i przekładamy rozwałkowane ciasto jednocześnie dokładnie wylepiając boki formy. Nadmiar ciasta odcinamy. Spód tarty nakłuwamy widelcem żeby ciasto nam się nie wybrzuszyło. Następnie formę wkładamy ponownie do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyciągamy formę i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 20 minut. Po tym czasie ciasto tary powinno być matowe. Wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia.

Tarta czekoladowa

Gdy tarta nam stygnie robimy nadzienie czekoladowe. Na gazie rozpuszczamy masło ze śmietanką (nie gotujemy). Kiedy śmietanka będzie już gorąca i masło roztopione, zalewamy czekoladę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Dodajemy cukier i mieszamy. Następnie dodajemy zaparzoną ciepłą kawę. potem rozbijamy 2 całe jajka, mieszamy je, dodajemy do masy czekoladowej i mieszamy. Na koniec dodajemy jeszcze ekstrakt z wanilii i po wymieszaniu wylewamy na tartę.

Tarta czekoladowa

Tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy jeszcze 12-15 minut – jak wierzch tarty się zetnie. Tartę studzimy i wkładamy na 2 godziny do lodówki.

Gotową tartę dekorujemy bitą śmietaną :)

Smacznego :)

Tarta czekoladowa

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



18 thoughts on “Tarta czekoladowa Anny Olson”

  1. Czy spód można upiec dzień wcześniej czy lepiej od razu przygotować całą tartę od początku do końca tego samego dnia?

    1. W opisie przygotowania ciasta pisze dlaczego tak robimy “Spód tarty nakłuwamy widelcem żeby ciasto nam się nie wybrzuszyło”. Ciasto można też obciążać grochem lub innymi specjalnymi obciążnikami ale sposób nakłuwania widelcem jest najprostszy :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *