- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Jeżeli lubicie tajską kuchnię to to danie jest właśnie dla Was – lekkie i bardzo pyszne – zielone curry z kurczakiem i warzywami :)
Składniki na tajskie zielone curry z kurczakiem:
– 1 pierś z kurczaka (ok. 350g)
– 1 zielona papryka
– 1 cukinia
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 papryczka chili
– 3 liście kafiru
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 1/2 szklanki wody lub bulionu drobiowego
– 1 łyżka sosu rybnego
– 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
– 3 łyżeczki zielonej pasty curry
– 200 ml mleka kokosowego
– kilka gałązek kolendry
Do podania 1 woreczek ryżu i świeża kolendra
Składniki na 2-3 osoby.
W rondelku rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, po chwili dodajemy posiekany czosnek oraz posiekaną papryczkę chili. Gdy warzywa podsmażymy dodajemy zieloną pastę curry, liście kafiru i dobrze mieszamy. Po 2 minutach dajemy kurczaka pokrojonego w paski i chwilkę dusimy. Dodajemy bulion lub wodę, paprykę pokrojona w paseczki oraz cukinię pokrojoną w większe kawałki. Jak warzywa trochę zmiękną dodajemy wymieszane mleko kokosowe, posiekane listki kolendry i chwilkę jeszcze gotujemy aż sos lekko zgęstnieje.
Curry podajemy z ugotowanym ryżem i posypujemy posiekaną świeżą kolendrą.
Smacznego :)
Bardzo fajny przepis! Zastosowałem go zamieniając kurczaka krewetkami i również smakowało wyśmienicie!
Fajnie że smakowało :) Krewetki są świetnym zamiennikiem kurczaka do tajskich dań :)
Świetny przepis, robię po ran n-ty i zawsze wychodzi niezwykle smaczne. Dziękuję! Następnym razem spróbuję z krewetkami.
Dziękujemy bardzo :) A składniki można sobie dowolnie mieszać w zależności co komu smakuje :)
Często korzystamy z tego przepisu, tylko robiny wersję wege z tofu. Też dobre :)
Super że korzystacie z przepisu i zmieniacie pod siebie ;)