- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Jeżeli lubicie szparagi tak jak my to zapraszamy Was na pyszne, syte, a co najważniejsze szybkie w przygotowaniu danie czyli szparagi w sosie pomidorowym z ciecierzycą :)
Składniki na szparagi w sosie pomidorowym:
– 350 g zielonych szparagów
– 500 g pomidorów
– 160 g ciecierzycy
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 4 gałązki natki pietruszki
– 1 łyżka oliwy
– 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
– sól morska
– pieprz kolorowy
Składniki na 2 porcje.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy drobno pokrojoną cebulę oraz posiekany czosnek. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Kiedy pomidory zaczną się rozpadać dodajemy szparagi pocięte na 2 cm kawałki (główki odkładamy). Całość przyprawiamy. Na koniec dodajemy główki szparag oraz odsączoną ciecierzycę. Danie podajemy posypane posiekaną natką pietruszki.
Smacznego :)
uwielbiam szparagi
przyjemna potrawa :))))
Muszę dorwać tą książkę :D
Zapraszamy do konkursu :)