Dzisiaj mamy propozycję świątecznej bezy z kremem orzechowym i cynamonowo-czekoladowym :)
Najpierw składniki:
Beza:
– 5 jajek (białka)
– 300g cukru
– 1 łyżeczka kakao
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka octu winnego
– 1/3 łyżeczki soli
Krem czekoladowo-cynamonowy – środek:
– 65g miękkiego masła
– 75g cukru pudru
– 30g gorzkiej czekolady
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– 1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
– 2 łyżki śmietany tortowej
Krem orzechowy – góra:
– 50g miękkiego masła
– 70g cukru pudru
– 60g mielonych orzechów włoskich
– 2 łyżki śmietany tortowej
– starta skórka z 1 dużej pomarańczy
Posypka:
– 10g siekanych orzechów laskowych łuskanych
– 10g siekanych orzechów pekan lub włoskich
– 5g startej gorzkiej czekolady
Zaczynamy od bezy. Ubijamy białka z solą na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając aż będziemy mieli lśniącą pianę. Potem dodajemy ocet oraz mąkę zmieszaną z cynamonem i kakao. Wszystko razem mieszamy. Tak przygotowaną masę dzielimy na dwie części. Kolejnym krokiem jest narysowanie na papierze do pieczenia dwóch kół (na powyższe ilości składników ok. 18cm i 20cm) na które nakładamy naszą ubitą piane i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy 80 minut. Kiedy beza się upiecze wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki zostawiamy na kilka godzin (najlepiej piec bezę wieczorem i zostawić ja na całą noc).
Kiedy beza jest gotowa przygotowujemy kremy. Zaczynamy od kremu czekoladowo-cynamonowego. Topimy czekoladę w kąpieli wodnej i zostawiamy do wystygnięcia natomiast w mikserze ucieramy masło z cukrem na puszystą masę jednocześnie dodając cynamon i cukier z wanilią. Na koniec do ubitej masy dodajemy czekoladę ze śmietanką i wszystko mieszamy otrzymując gęsty krem.
Drugi krem robimy podobnie. W mikserze ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy orzechy, startą skórkę z pomarańczy, śmietanę i wszystko razem łączymy.
Zabieramy się za złożenie całości. Najpierw na większą bezę nakładamy równomiernie krem czekoladowo-cynamonowy. Przykrywamy mniejszą bezą i na jej wierzchu rozsmarowujemy drugi krem – orzechowy (można też nałożyć krem za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki). Na koniec posypujemy górę posiekanymi orzechami i startą czekoladą.