Standardowo makarony jadamy w wersji wytrawnej ale od czasu do czasu można zjeść i na słodko :) Podczas Dyniowych potyczek przygotowaliśmy jedną propozycję na wytrawnie więc i nie mogło zabraknąć wersji na słodko dlatego też powstało spaghetti z dynią i gruszkami :)
Składniki:
– 250g makaronu spaghetti
– 350g dyni Muskat Karaibski
– 300g gruszek
– 50g cukru
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– 30g masła
– sok z połowy małej cytryny
Składniki na 4 porcje.
Zaczynamy od obrania gruszek i dyni, które później kroimy na kosteczkę wielkości 1 cm. Gruszki wrzucamy do garnka razem z 20g cukru oraz sokiem z cytryny i gotujemy aż lekko zmiękną, a wtedy dorzucamy dynię (dynia szybko się gotuje więc jak wrzucimy razem z gruszkami to zanim zmiękną gruszki dynia nam się rozpadnie). W miedzy czasie nastawiamy wodę na makaron (zasada jest taka że na każdy kg makaronu dajemy 10l wody więc zgodnie z tą zasadą nasz makaron powinniśmy gotować w 2,5l wody ;) ). Makaron i gruszki z dynią gotujemy al dente (tzn. lekko twardo i jędrnie).
Kiedy makaron jest gotowy (gotujemy jakieś 5-10 minut w zależności od rodzaju makaronu) na głębokiej patelni rozpuszczamy masło Kiedy się rozpuści dodajemy cynamon oraz resztę cukru i wszystko mieszamy. Następnie wrzucamy makaron i chwilkę smażymy jednocześnie mieszając aby cukier i cynamon obtoczyły cały makaron. Teraz dodajemy gruszki oraz dynię i wszystko jeszcze raz mieszamy. Wykładamy na talerze i oddajemy się słodkiej uczcie ;)
Smacznego :)