- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Podczas ostatnich targów w Katowicach mieliśmy okazję spróbować suszoną borówkę amerykańską od Sunberry . Tak nas urzekła iż stwierdziliśmy, że musimy ją wykorzystać w naszych kuchennych wariacjach :) Słodka ale tez i delikatna w smaku idealnie pasowała nam do ciacha więc zrobiliśmy sernik :)
Składniki na spód:
– 220 g herbatników
– 4 łyżki kakao
– 100 g masła
Składniki na sernik:
– 750 g sera białego
– 250 g mascarpone
– 80 g cukru pudru
– 5 jajek
– 2 łyżki budyniu waniliowego
– 4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
– 150 g borówki suszonej amerykańskiej
Dodatkowo do dekoracji
– 35 g białej czekolady
Forma o średnicy 24 cm.
Najpierw robimy spód do naszego sernika. Do blendera wrzucamy pokruszone herbatniki i miksujemy na pył. Następnie dodajemy kakao i mieszamy. Na koniec dodajemy roztopione masło. Gotowe ciasto przekładamy na tortownicę, ubijamy, robimy małe boki i wkładamy do lodówki.
W międzyczasie robimy sernik. Najpierw ser miksujemy z serkiem mascarpone, potem dodajemy ekstrakt z wanilii, budyń, cukier puder i na koniec po 1 jajku. Do masy serowej dodajemy część borówek a reszt e dajemy na wierzch sernika.
Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika to temperatury 180 stopni i pieczemy 15 minut. Na dno piekarnika dajemy naczynie żaroodporne z gorącą wodę. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy ok. 50-55 minut.
Gotowy sernik posypujemy startą białą czekoladą.
Smacznego :)
Cóż za smakowity sernik. Borówka smaczna, a niedoceniana (:
Nigdy nie próbowałam suszonych borówek, ale w serniku prezentuja się obłędnie!
Cudowny Wam wyszedł :)
Smaczny też był ;)