- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Dania z ryżem nie muszą być nudne i obciekające sosem. Polecamy ryż z mięsem mielonym i warzywami, który nam bardzo posmakował. Dodatek kukurydzy nadaje daniu chrupkości i słodkości :)
Składniki na ryż z mięsem mielonym:
– 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
– 150 g kukurydzy
– 200 g zielonej fasolki szparagowej
– 2 łodygi selera naciowego
– 100 g ryżu parabolicznego
– 1 cebula
– 1 łyżka masła
– 1/2 szklanki wody
– 3/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
– 3 gałązki natki pietruszki
– sól
– pieprz
Składniki na 2 porcje.
W rondelku rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebula się zeszkli dodajemy selera naciowego drobno pokrojonego oraz mięso mielone i chwilkę smażymy z każdej strony. Ryż przepłukujemy wodą i dodajemy do mięsa. Przyprawiamy. Fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do dania. Dolewamy wodę. Po 10-15 minutach, gdy ryż i fasolka są już miękkie dodajemy kukurydzę oraz posiekaną natkę pietruszki.
Smacznego :)
Bardzo fajny przepis , taki wiosenny :D Tylko ja zaczekam na świeżą fasolkę szparagową :P
Świetna propozycja – spróbowałem i wyszło przegenialnie!
Super, że nasza propozycja przypadła do gustu i smakowała :)
wygląda genialnie :)
bardzo lubię takie połączenie
Czy zamiast łopatki mogę użyć jakiegoś innego mięsa?
tak, można użyć innego mięsa
Na początku nie byłam przekonana do tego przepisu, ale gdy zrobiłam, to nie mogłam się oderwać:)
Super, że jednak przepis przypadł do gustu :)