Ryż z mięsem mielonym, kukurydzą i zieloną fasolką szparagową

Magda

Dania z ryżem nie muszą być nudne i obciekające sosem. Polecamy ryż z mięsem mielonym i warzywami, który nam bardzo posmakował. Dodatek kukurydzy nadaje daniu chrupkości i słodkości :)

Ryż z mięsem mielonym, kukurydzą i zieloną fasolką szparagową - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

Składniki na ryż z mięsem mielonym:

– 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
– 150 g kukurydzy
– 200 g zielonej fasolki szparagowej
– 2 łodygi selera naciowego
– 100 g ryżu parabolicznego
– 1 cebula
– 1 łyżka masła
– 1/2 szklanki wody
– 3/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
– 3 gałązki natki pietruszki
– sól
– pieprz

Składniki na 2 porcje.

W rondelku rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebula się zeszkli dodajemy selera naciowego drobno pokrojonego oraz mięso mielone i chwilkę smażymy z każdej strony. Ryż przepłukujemy wodą i dodajemy do mięsa. Przyprawiamy. Fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do dania. Dolewamy wodę. Po 10-15 minutach, gdy ryż i fasolka są już miękkie dodajemy kukurydzę oraz posiekaną natkę pietruszki.

Smacznego :)

Ryż z mięsem mielonym, kukurydzą i zieloną fasolką szparagową - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



9 thoughts on “Ryż z mięsem mielonym, kukurydzą i zieloną fasolką szparagową”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *