- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Trzeci odcinek Bake Off Ale Ciacho upłynął pod znakiem czekolady :) Było jej mnóstwo – biała, mleczna i gorzka. Każda pyszna, każda rozpływająca się w ustach, każdą można by jeść kilogramami – taka dobra :) Mieliśmy zrobić swoje bloki czekoladowe. Ja nie bardzo przepadam za klasykiem PRL-u dlatego przygotowałem coś co bardziej mi odpowiadało czyli blok z różnego rodzaju czekolady i orzechów i właśnie taki blok Wam dzisiaj proponujemy tj. rumowy blok czekoladowy z pistacjami, migdałami i kawałkami karmelu :)
Składniki na blok czekoladowy:
– 100 g czekolady białej
– 250 g czekolady gorzkiej
– 50 g masła orzechowego
– 300 ml mleka skondensowanego słodzonego
– 50 g posiekanych prażonych migdałów
– 50 g solonych pistacji
– 20 ml rumu
– 30g cukru kryształ
– 2 łyżki wody
Składniki na kwadratową formę 20cm x 20cm (ok. 12 batoników).
Wykonanie:
- Zaczynamy od przygotowania karmelu. Do garnka wsypujemy cukier i dodajemy wodę. Stawiamy na gazie i gotujemy do momentu aż nasz cukier się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru. Ściągamy z gazu i wylewamy na papier do pieczenia. Studzimy i kruszymy na małe kawałeczki.
- Czekolady łamiemy na kosteczki. Do miski żaroodpornej wlewamy mleko skondensowane, czekoladę w kawałkach, masło orzechowe i rum. Potem miseczkę ze składnikami stawiamy na garnku wypełnionym wodą (woda nie może dotykać miski), a następnie stawiamy na gazie i rozpuszczamy składniki w kąpieli wodnej. Miseczkę trzymamy do momentu aż wszystkie składniki się nie rozpuszczą i połączą w jedną masę.
- Ściągamy miskę z garnka i dorzucamy posiekane migdały i pistacje oraz pokruszony karmel. Wszystko mieszamy i przekładamy do formy wyłożonej folią spożywczą. Wyrównujemy i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny aż się wszystko zestali.
- Kiedy blok czekoladowy będzie gotowy kroimy go w pasy 3 centymetrowe a następnie połowę kawałka zawijamy w papier i zawiązujemy sznureczkiem co będzie stanowiło i dekorację i ochronę przed ubrudzeniem czekoladą :)
A poniżej kilka zdjęć z planu kiedy to robiłem właśnie taki blok czekoladowy :)
a mleko słodzone?
Tak, słodzone :)