Latest posts by słodki facet (see all)
- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
W końcu udało nam się wybrać zwycięski przepis w konkursie “Kipi kasza”. Na naszym blogu organizowaliśmy już kilka konkursów ale pierwszy raz mieliśmy tak duży dylemat co wybrać dlatego poprosiliśmy trzecią osobę aby z dwóch przepisów – nie byliśmy jednogłośni – wybrała ten jeden, a którym jest “Gryka z piekarnika – tarta z kaszą gryczaną” przesłany przez Anulę W. :)
Dziękujemy wszystkim za udział, a Anuli W. gratulujemy :) W celu wysyłki książki skontaktujemy się mailowo :)
A poniżej przepis na “grykę piekarnika” :)
Gryka z piekarnika – tarta z kaszą gryczaną
Składniki na ciasto kruche:
– 250 g mąki tortowej
– 150 g masła lub margaryny
– 1 łyżeczka soli
– 1 jajko
Składniki na masę:
– 2 torebki kaszy gryczanej (200 g)
– 500 g pieczarek (mogą to też być kurki, jeśli akurat – wy burżuje – macie je pod ręką ;-) )
– 1 cebula
– 1 łyżka masła do podsmażenia pieczarek
– 300 g białego sera – ja miałam serek typu greckiego
– 100 g żółtego sera – polecam bursztyn albo inny długo dojrzewający
– 6 łyżek śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
– 2 duże jaja
– 4 łyżki utartego parmezanu
– 2 garście orzechów włoskich (lekko rozkruszonych lub zmielonych)
– bazylia, pieprz, sól, tymianek, lubczyk
Przygotowanie:
Ze składników na ciasto zagniatamy jednolitą masę i chłodzimy przez 30 minut w lodówce. W tym czasie kroimy pieczarki i cebulę. Cebulę szklimy na oliwie, a następnie dodajemy pieczarki i podsmażamy porządnie, przyprawiając do smaku. Kaszę gotujemy w stosownej ilości osolonej wody, aż zmięknie, następnie odcedzamy.Sery kroimy w kosteczkę.Mieszamy kaszę z pieczarkami, serami, śmietaną, roztrzepanymi jajkami, orzechami (można zostawić kilka do dekoracji) i przyprawami. Przyprawiamy (nie żałujemy zwłaszcza pieprzu!). Formę do tarty smarujemy lekko tłuszczem. Wykładamy formę ciastem, pamiętając o zrobieniu wyższego na 1,5 cm brzegu. Ciasto nakłuwamy widelcem. Można je włożyć jeszcze na 30 minut do lodówki (ale nie jest to konieczne).Spód podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut. Następnie wyjmujemy go z piekarnika, nakładamy na wierzch masę z kaszy i całej reszty. Wierzch przyprószamy parmezanem i pozostawionymi orzechami.
Tak przygotowane ciasto znów ładujemy do piekarnika i zostawiamy w nim na kolejne 30 minut (ja włączam termoobieg). Po upieczeniu zostawiamy jeszcze na 5 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, żeby masa związała się solidnie.