Rozwiązanie konkursu “Facet i Kuchnia”

słodki facet
Latest posts by słodki facet (see all)

W konkursie z Facetem i kuchnią wybraliśmy propozycję Gosi czyli ciasto dyniowe z morelami i borówkami :)

ciasto dyniowe 1

Przepis:

Składniki:
– 1kg dynia
– 1 pomarańcza
– 3 jajka
– 1 szklanka oleju rzepakowego
– 1 szklanka mąki gryczanej
– ½ szklanki mąki ryżowej pełnoziarnistej
– ½ szklanki mąki ziemniaczanej
– 1 szklanka cukru
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1-2 garści rodzynek
 
– 3 łyżki masła klarowanego
– 3-4 łyżki dżemu morelowego
– borówki amerykańskie do dekoracji
 
Przygotowanie:
Dynię, przekrój na pół. Polej olejem każdą z części (łącznie ¼ szklanki). Następnie upiecz dynię w piekarniku w temperaturze 180 ºC przez 30 minut. Następnie przestudzoną dynię zmiksuj dolewając świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy.

W misce utrzyj żółtka z cukrem. Dolej ¾ szklanki oleju. Zmiksuj. Dodaj mąki wymieszane proszkiem do pieczenia i 2/3 musu dyniowego. Zmiksuj wszystko razem. Białka ubij i dodaj do masy. Delikatnie wymieszaj. Na koniec wrzuć rodzynki i ponownie wymieszaj. Ciasto przelej do tortownicy o średnicy 24 cm. Piecz w temperaturze 170 ºC przez 30 minut.

Polewa:
W garnku rozpuść masło. Dodaj pozostałą część musu dyniowego i dżem morelowy. Tak przygotowaną polewę wylej na ostudzone ciasto. Wierzch udekoruj borówkami. Dyniowe ciasto z morelami i borówkami gotowe.

Dziękujemy za wszystkie przepisy, a Gosi oczywiście gratulujemy :)

A w przyszłym tygodniu kolejny konkurs książkowy – słodki czy bardziej zdrowy bezcukrowy? Hym….  ;)

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *