Latest posts by słodki facet (see all)
- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
No i udało nam się wybrać zwycięzcę konkursu “Apetyt na Francję”. Sporo fajnych jesiennych propozycji z dynią, grzybami, orzechami czy marchewką sprawiło iż wytypowaliśmy 3 przepisy, które już dzisiaj chcielibyśmy zrobić ale trzeba było wybrać jeden i tym właśnie przepisem jest propozycja Piotra na tort marchewkowy :)
Składniki (tortownica 24 cm):
Ciasto marchewkowe:
- 4 jaja
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika (lub korzennej)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 1/2 szklanki drobno startej marchewki (ok. 320 g marchewek)
- 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 3/4 szklanki płatków migdałowych
Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj 3 łyżki oleju i zmiksuj. Dodaj proszek do pieczenia, sodę, cynamon, przyprawę do piernika i sól. Wszystko zmiksuj dokładnie. Dodaj przesianą mąkę i znowu zmiksuj.
Do masy wsyp startą marchewkę i pomału zmiksuj całość. Następnie dodaj orzechy i delikatnie wymieszaj masę na małych obrotach miksera.
Gotową masę wyłóż do natłuszczonej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piecz ok. 50 minut w 180 st. Upieczone wystudź.
Krem:
- 250 ml śmietanki kremówki 30 %, dobrze schłodzonej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 440 g serka mascarpone
Ponadto:
- orzechy włoskie, płatki migdałów do dekoracji (opcjonalnie)
Śmietankę ubij na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier puder i cukier waniliowy. Kiedy śmietana jest już ubita powoli zmiksuj ją z serkiem mascarpone, uważając, aby się nie zważyła.
Wystudzone ciasto marchewkowe przekrój na 3 równe blaty. Część kremu wyłóż na dolny blat. Przykryj go środkowym, na który również wyłóż krem. Resztą kremu posmaruj górny blat oraz boki tortu. Gotowe ciasto posyp płatkami migdałów i udekoruj orzechami włoskimi.
Smacznego :)
Gratulujemy i już teraz zapraszamy do naszego ostatniego konkursu książkowego w tym roku, który pojawi się na naszym blogu za kilkadziesiąt minut ;)
Bardzo dziękuję za to wyróżnienie :) Adres przesłałem już na Państwa e-mail.
Pozdrawiam