Rozstrzygnięcie konkursu skarpeteczkowo-babeczkowego :)

słodki facet

Nie da się ukryć, że tak dla nas jak i części jury z firmy Krebo był to trudny wybór. Przesłaliście świetne zielone pomysły i to spowodowało, że decyzja nie była jednogłośna ale musiała nastąpić :)

DSC_2287xwynik

Spośród 11-tu przesłanych przepisów zgodnie z założeniami konkursu wybraliśmy trzy, które nagrodzimy zestawem kolorowych muffinkowych skarpeteczek, a które wyśle do Was firma Krebo :)

Szczęśliwcami są:

1. Muffiny “Zielono mi”

DSC01977

Składniki:
1. 5 jajek
2. 15 dag cukru
3. Opakowanie cukru waniliowego
4. 15 dag mąki
5. 2 łyżki mąki ziemniaczanej
6. Pół łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier:
1. 5 łyżek cukru pudru
2. 2 łyżki gorącej wody
3. Kilka kropel barwnika spożywczego zielonego

Dodatkowo:
1. Perełki zielone
2. Motylki zielone
3. Pisak zielony
4. M&M zielone

Przygotowanie:
1. Żółtka oddzielić od białek.
2. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
3. Białka ubić na sztywno i dodać do masy żółtkowej.
4. Przesiane mąki z proszkiem do pieczenia dodać do masy żółtkowej i białek. Całość delikatnie wymieszać.
5. Papierowe papilotki napełnić do 2/3 wysokości ciastem, wstawić do blachy do pieczenia i piec w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku około 20 minut.

Lukier:
1. Do miski wsypać cukier, wlać wodę, dodać barwnik i dokładnie wymieszać.

Upieczone i wystudzone muffiny dowolnie udekorować zielonym lukrem, zielonymi perełkami, motylkami oraz pisakiem.

2. Kokosowo – pandanowe muffinki z gruszkami

image
Potrzebujemy:
– 2 szklanki mąki tortowej
– 2/3 szklanki cukru
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka pasty pandanowej
– 1 szklanka mleka kokosowego 250 ml
– 2 jajka
– 90 g roztopionej margaryny

Mąkę, cukier, proszek do pieczenia przesiać do miski i wymieszać. Do suchych składników dodać roztrzepane jaja oraz kokosowe mleko. Masę wymieszać, dolać roztopioną margarynę oraz pastę pandanową. Całość szybko wymieszać, dodać pokrojoną gruszkę, jeszcze raz krótko wymieszać i masą napełniać foremki do muffinek do 3/4 wysokości. Piec przez około 20 – 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200C.

3. Muffiny: szpinak, feta, pomidor

muffinki_szpinakowe2

Składniki (12 muffin)
2 łyżki oliwy z oliwek
3 średnie białe cebule
3 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka jasnego brązowego cukru
300 g mąki pszennej (dodatkowe 75g w przypadku użycia mrożonego szpinaku)
3 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
100g sera feta
50g sera gran padano
200g świeżego szpinaku (lub 250g mrożonego, liściastego!)
12 pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku
1 łyżka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego cząbru
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
1/4 pieprzu cayenne
2 duże jajka
220 ml mleka
Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię skropioną oliwią z oliwek, mieszając skarmelizować. Uzyskanie lekko brązowej cebuli zajmie około 8 – 10 minut. Następnie dodać ocet i cukier, zmniejszyć ogień i gotować przez 5 minut.

Świeży szpinak umyć i lekko zszatkować. W przypadku mrożonego, podgrzać go w garnku i odparować z niego nadmiar wody (dodatkowo po przestudzeniu można go jeszcze z nadmiaru wody odcisnąć). Pomidorki koktajlowe po przekrajać na pół.

Mąkę przesiać do dużej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, pokruszonym serem feta, startym na duże wiórki serem gran padano, szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi i rozgniecionymi ząbkami czosnku. Jajka roztrzepać z mlekiem, oliwą i przyprawami, a następnie wlać do miski z mąką i resztą składników, całość pobieżnie wymieszać – można ręką Emotikon wink

Formę na muffiny wyłożyć papilotkami bądź kwadratami (o boku 13 cm) z papieru do pieczenia, a następnie nakładać do nich ciasta po same brzegi. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (200C) i piec przez około 25-30 minut, aż do momentu tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

 

Bardzo wszystkim dziękujemy za udział i zaangażowanie w konkursie, a z laureatami skontaktujemy się drogą mailową :)

Jeżli masz ochotę na zestaw pysznych bezglutenowych świątecznych


E-book: Bezglutenowe potrawy świąteczne” width=
 



4 thoughts on “Rozstrzygnięcie konkursu skarpeteczkowo-babeczkowego :)”

  1. Hurrra!!!! Ale się cieszę!!! Bardzo, bardzo dziękuję za wybór mojego przepisu.
    Serdecznie pozdrawiam
    Aneta

  2. Ale zielone! Super! Gratulacje :-)

  3. Widzę, że jaki konkurs był super. Tu nie ma co się rozpisywa tylko trzeba wypróbowac przepisy zwycięzców. Sam nie brałem udziału, ale serdecznie wam gratuluję i pozdrawiam. Może kiedy wezmę udział w konkursie i również co wygram zobaczymy jeszcze pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *