- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Dzisiaj mamy dla Was przepis na kolejne i niestety ostatnie dzieło robione razem z Łukaszem. Są to roladki drobiowe faszerowane fasolką szparagową, z kostką ryżową, sosem porowym i purre buraczanym. Danie bardzo złożone ale jakie apetyczne – nic nie zostało na talerzu :)
Składniki:
– 2 filety z kurczaka
– 70 g ryżu
– 4 łyżki oleju + 0,5 l
– 1 łyżka musztardy
– 1 łyżeczka ziół prowansalskich
– 1 ząbek czosnku
– sól, pieprz
– 20 g zielonej fasolka szparagowa
– 4 małe buraczki marynowane
– 1 łyżka majonezu
– bułka tarta
– 100 g masła
– 1 por
– 0,5 l śmietany
Porcja dla 2 osób.
Najpierw każdy filet rozwarstwiamy i dokładnie rozbijamy i smarujemy go marynatą. Naszą marynatę robimy z oleju, musztardy, ziół, soli i roztartego czosnku. Wszystko dokładnie mieszamy i smarujemy marynatą. Teraz kładziemy fasolkę ugotowaną w osolonej wodzie. Filet dokładnie zwijamy i posypujemy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej (2 łyżki) i smażymy nasze roladki.
W między czasie gotujemy ryż w osolonej wodzie i gdy mamy ugotowany to odcedzamy i formujemy kostki ryżu które panierujemy w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju (0,5l).
Teraz robimy puree z buraków. Buraczki blendujemy na gładką masę z dodatkiem majonezu.
Na koniec robimy sos porowy. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pora pokrojonego w ćwiartki. Gdy por nam się zeszkli dodajemy śmietanę i chwile jeszcze gotujemy.
Na talerzu układamy kostkę z ryżu a na nią pokrojoną roladkę z kurczaka. Z jednej strony dajemy sos a z drugiej puree.
Smacznego :)