Do słodkich bez chyba nie trzeba każdego długo namawiać. Pyszna rolada bezowa jest bardzo słodka ale zarazem bardzo lekka i delikatna, a jej słodycz świetnie przełamuje lekko kwaśny dżem wiśniowy i jeżyny. Połączenie wszystkich składników rolady powoduje że chciałoby się ją jeść i jeść tak jak słynną pavlovą :) Rolada najlepiej smakuje w tym samym dniu :)
Rolada bezowa:
– 3 białka
– 110 g cukru kryształ
– 10 g cukru wanilinowego
– 5 g skrobi z tapioki
– 1 łyżeczka octu jabłkowego
– szczypta sol
Nadzienie:
– 100 g dżemu wiśniowego
– 120 g jeżyn
– 200 ml śmietanki 42% lub 30%
– 125 g serka mascarpone
– 15 g cukru pudru
Dodatkowo:
– cukier puder do posypania
forma 25×35 cm
Najpierw robimy roladę. Białka razem ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Cukry mieszamy razem i partiami dodajemy do białek dalej miksując na gęstą i lśniącą masę. Na koniec dodajemy mąkę i ocet i delikatnie mieszamy.
Gotową masę przekładamy na blachę 25×35 cm wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na całej powierzchni blachy. W przypadku większej blachy rysujemy sobie wymiary. Bezę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni (grzałka góra/dół) i pieczemy przez 25 minut. Pod koniec pieczenia przygotowujemy sobie drugi kawałek papieru do pieczenia który posypujemy cukrem pudrem. Upieczoną bezę wyciągamy z piekarnika i kładziemy do góry nogami na papierze z cukrem i pozostawiamy do wystygnięcia.
Gdy beza nam stygnie robimy krem. Śmietankę dobrze schłodzoną ubijamy na sztywną masę, dodajemy zimne mascarpone i cukier i jeszcze chwilę miksujemy.
Z bezy odrywamy delikatnie papier do pieczenia. Bezę smarujemy dżemem wiśniowym. Na dżem nakładamy równomiernie masę śmietanową i wzdłuż dłuższego boku układamy 2 rządki jeżyn. Roladę delikatnie zwijamy i możemy od razu jeść lub jeszcze chwilę schłodzić.
Smacznego :)
Wyglada niesamowicie! Na pewno wypróbuje przepis, mam tylko pytanie, bo w przypadku rolady biszkoptowej od razu po upieczeniu zawjam ją w ściereczkę posypaną cukrem pudrem i czekam aż wystygnie, w przypadku bezy też można tak zrobić?
Polecamy, rolada jest pyszna :) W przypadku bezy też można ją zwijać ale nie ma takiej potrzeby.
Wygląda wyśmienicie i na pewno dobrze smakuje.Muszę koniecznie wypróbować przepis.Teraz będzie okazja na święta Boże Narodzenie dla gości idealne
Dziękujemy i polecamy :)
Rolada wygląda świetnie! Sprawdzę.
Dzięki :) Polecamy, wyszła pyszna :)