Rolada bezowa z wiśniami i jeżynami

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Do słodkich bez chyba nie trzeba każdego długo namawiać. Pyszna rolada bezowa jest bardzo słodka ale zarazem bardzo lekka i delikatna, a jej słodycz świetnie przełamuje lekko kwaśny dżem wiśniowy i jeżyny. Połączenie wszystkich składników rolady powoduje że chciałoby się ją jeść i jeść tak jak słynną pavlovą :) Rolada najlepiej smakuje w tym samym dniu :)

Rolada bezowa z wiśniami i jeżynami - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

Rolada bezowa:

– 3 białka
– 110 g cukru kryształ
– 10 g cukru wanilinowego
– 5 g skrobi z tapioki
– 1 łyżeczka octu jabłkowego
– szczypta sol

Nadzienie:
– 100 g dżemu wiśniowego
– 120 g jeżyn
– 200 ml śmietanki 42% lub 30%
– 125 g serka mascarpone
– 15 g cukru pudru

Dodatkowo:
– cukier puder do posypania

forma 25×35 cm

Najpierw robimy roladę. Białka razem ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Cukry mieszamy razem i partiami dodajemy do białek dalej miksując na gęstą i lśniącą masę. Na koniec dodajemy mąkę i ocet i delikatnie mieszamy.

Gotową masę przekładamy na blachę 25×35 cm wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na całej powierzchni blachy. W przypadku większej blachy rysujemy sobie wymiary. Bezę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni (grzałka góra/dół) i pieczemy przez 25 minut. Pod koniec pieczenia przygotowujemy sobie drugi kawałek papieru do pieczenia który posypujemy cukrem pudrem. Upieczoną bezę wyciągamy z piekarnika i kładziemy do góry nogami na papierze z cukrem i pozostawiamy do wystygnięcia.

Gdy beza nam stygnie robimy krem. Śmietankę dobrze schłodzoną ubijamy na sztywną masę, dodajemy zimne mascarpone i cukier i jeszcze chwilę miksujemy.

Z bezy odrywamy delikatnie papier do pieczenia. Bezę smarujemy dżemem wiśniowym. Na dżem nakładamy równomiernie masę śmietanową i wzdłuż dłuższego boku układamy 2 rządki jeżyn. Roladę delikatnie zwijamy i możemy od razu jeść lub jeszcze chwilę schłodzić.

Smacznego :)

Rolada bezowa z wiśniami i jeżynami - Kuchenne Wariacje,Sezonowo Bezglutenowo

 

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :) Więcej szczegółów o niej możesz znaleźć na stronie www.Sezonowo bezglutenowo.pl :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



6 thoughts on “Rolada bezowa z wiśniami i jeżynami”

  1. Wyglada niesamowicie! Na pewno wypróbuje przepis, mam tylko pytanie, bo w przypadku rolady biszkoptowej od razu po upieczeniu zawjam ją w ściereczkę posypaną cukrem pudrem i czekam aż wystygnie, w przypadku bezy też można tak zrobić?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *