- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Kiedyś sąsiadka mojej mamy upiekła to ciasto z truskawkami i poczęstowała mnie. Tak mi posmakowało, że postanowiłam zrobić je ale tym razem z rabarbarem :)
Składniki:
– 2 jajka
– 1/2 szklanki cukru
– 1 szklanka mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka cukru migdałowego
– 4 łyżki oleju
– rabarbar
W pierwszej kolejności ubijamy białka z cukrem na puszystą pianę a następnie dodajemy żółtka i miksujemy. Potem dodajemy kolejne składniki i wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Gotowe ciasto wylewamy do formy.
Na ciasto dajemy surowy rabarbar pokrojony na małe kawałki. Na małą blaszkę wystarczą 2-3 łodyg rabarbaru.
Gotowe ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 40-45 minut w temperaturze 180 stopni. Blaszka w rozmiarach 19×21 cm. Jeżeli ktoś używa standardowej tortownicy to składniki podwójnie.
Smacznego :)