Puree z pieczonych buraków

Magda

Puree widzieliście już u nas przy okazji przepisu na krokiety więc teraz podajemy jak je zrobić :) A tak przy okazji to puree jest też idealne jako dip buraczany do mini sucharków :)

DSC_7127x900

Składniki na puree:
– 2 buraki średniej wielkości
– sól, pieprz
– 1 łyżeczka tartego chrzanu
– 1 łyżeczka musztardy dijon
– szczypta mielonego czosnku

Dodatkowo potrzebna folia aluminiowa do zawijania buraków.

Buraki myjemy, osuszamy, kładziemy na foli aluminiowej, przyprawiamy solą i pieprzem i zawijamy w folię. Tak przygotowane buraki wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni i pieczemy ok. 60 minut aż buraki będą miękkie. Upieczone buraki wyjmujemy z piekarnika, obieramy ze skórki i blendujemy na puree. Dodajemy chrzan, musztardę, pieprz i czosnek i mieszamy. Gotowe puree możemy dodać jak my do krokietów lub do obiadu lub jako dip do przekąsek.

Smacznego :)DSC_7135x900

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



4 thoughts on “Puree z pieczonych buraków”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *