- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Puree widzieliście już u nas przy okazji przepisu na krokiety więc teraz podajemy jak je zrobić :) A tak przy okazji to puree jest też idealne jako dip buraczany do mini sucharków :)
Składniki na puree:
– 2 buraki średniej wielkości
– sól, pieprz
– 1 łyżeczka tartego chrzanu
– 1 łyżeczka musztardy dijon
– szczypta mielonego czosnku
Dodatkowo potrzebna folia aluminiowa do zawijania buraków.
Buraki myjemy, osuszamy, kładziemy na foli aluminiowej, przyprawiamy solą i pieprzem i zawijamy w folię. Tak przygotowane buraki wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni i pieczemy ok. 60 minut aż buraki będą miękkie. Upieczone buraki wyjmujemy z piekarnika, obieramy ze skórki i blendujemy na puree. Dodajemy chrzan, musztardę, pieprz i czosnek i mieszamy. Gotowe puree możemy dodać jak my do krokietów lub do obiadu lub jako dip do przekąsek.
swietny pomysł na dodanie musztardy dijon :)
Taki mały testing i przyznam że wyszedł całkiem całkiem :)
No wyglada naprawdę fajnie. Mam nadzieję, że tak samo smakuje :) pozdrawiam i dzięki za przepis :)
Fajne,my to kiedys nazywalismy cwikla…lub mus cwiklowy….