Projekt “Małopolska do zjedzenia”

słodki facet

Pod koniec zeszłego roku mieliśmy okazję uczestniczyć w fantastycznym projekcie jakim było przygotowanie razem z innymi blogerami i kucharzami książki kulinarnej “Małopolska do zjedzenia”  :)

Naszym zadaniem było opracowanie 10-ciu przepisów i wykonanie do nich zdjęć (wszystkich przepisów w książce jest ponad czterdzieści), które zawierały produkty regionu małopolski. To między innymi:

  • sałatka z twarożkiem i pstrągiem ojcowskim
  • żur z kiełbasą lisiecką
  • karp zatorski w panierce migdałowej
  • bruschetta z chlebem prądnickim, kaszanką i jajkiem przepiórczym
  • muffinki z jabłkami łąckimi i suską sechlońską
  • torcik różany z dżemem z płatków róż i kremem waniliowym
  • domowy smalec z cebulką i jabłkiem łąckim
  • krokiety z kapustą charsznicką, grzybami i puree z pieczonych buraków
  • chłodnik z botwinki z jajkiem od zielononóżki kuropatwianej
  • zupa z ogórków kiszonych w studni

Nie da się ukryć, że była to dla nas przyjemność ponieważ z wieloma produktami regionalnymi z tej publikacji mieliśmy okazję pracować podczas festiwali Małopolski Smak i dzięki temu wiemy jakie są dobre – no i wyjątkowe bo małopolskie :) Każdy przepis to wyjątkowy produkt, który jest również przybliżony odbiorcom krótkim opisem w pierwszej części książki.

Ubolewamy, że publikacja w wersji papierowej nie jest ogólnie dostępna niemniej kilka tysięcy trafiło do wielu miejsc i instytucji promując małopolski obszar i smakołyki naszego regionu :)

Jeżeli chcecie zobaczyć ją w wersji elektronicznej to pod TYM LINKIEM jest dostępna w formie PDF, a my na pamiątkę sobie zostawimy wersję papierową i mamy nadzieję, że będziemy mogli uczestniczyć w kolejnym takim projekcie :)

 

Zapisz

Jeżli masz ochotę na zestaw pysznych bezglutenowych świątecznych


E-book: Bezglutenowe potrawy świąteczne” width=
 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *