Pod koniec zeszłego roku mieliśmy okazję uczestniczyć w fantastycznym projekcie jakim było przygotowanie razem z innymi blogerami i kucharzami książki kulinarnej “Małopolska do zjedzenia” :)
Naszym zadaniem było opracowanie 10-ciu przepisów i wykonanie do nich zdjęć (wszystkich przepisów w książce jest ponad czterdzieści), które zawierały produkty regionu małopolski. To między innymi:
- sałatka z twarożkiem i pstrągiem ojcowskim
- żur z kiełbasą lisiecką
- karp zatorski w panierce migdałowej
- bruschetta z chlebem prądnickim, kaszanką i jajkiem przepiórczym
- muffinki z jabłkami łąckimi i suską sechlońską
- torcik różany z dżemem z płatków róż i kremem waniliowym
- domowy smalec z cebulką i jabłkiem łąckim
- krokiety z kapustą charsznicką, grzybami i puree z pieczonych buraków
- chłodnik z botwinki z jajkiem od zielononóżki kuropatwianej
- zupa z ogórków kiszonych w studni
Nie da się ukryć, że była to dla nas przyjemność ponieważ z wieloma produktami regionalnymi z tej publikacji mieliśmy okazję pracować podczas festiwali Małopolski Smak i dzięki temu wiemy jakie są dobre – no i wyjątkowe bo małopolskie :) Każdy przepis to wyjątkowy produkt, który jest również przybliżony odbiorcom krótkim opisem w pierwszej części książki.
Ubolewamy, że publikacja w wersji papierowej nie jest ogólnie dostępna niemniej kilka tysięcy trafiło do wielu miejsc i instytucji promując małopolski obszar i smakołyki naszego regionu :)
Jeżeli chcecie zobaczyć ją w wersji elektronicznej to pod TYM LINKIEM jest dostępna w formie PDF, a my na pamiątkę sobie zostawimy wersję papierową i mamy nadzieję, że będziemy mogli uczestniczyć w kolejnym takim projekcie :)