- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Aby nieco uatrakcyjnić naszą wersję pączków hiszpańskich, postanowiliśmy w niej wykorzystać sok i skórkę z czerwonych pomarańczy :) To już czwarty rodzaj pączków na naszym blogu więc każdy znajdzie coś dla siebie :)
Składniki na pączki hiszpańskie:
– 100 g mąki pszennej
– 50 g masła
– 2 jajka
– 1 łyżeczka cukru
– szczypta soli
– 75 ml soku z czerwonych pomarańczy
– starta skórka z pomarańczy
– cukier puder + woda do lukru
– olej do smażenia
Z tej ilości składników wychodzi ok 12 pączków.
Z pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Następnie wlewamy sok z solą, cukrem i masłem do garnka i zagotowujemy. Potem wrzucamy do tego przesianą mąkę i energicznie mieszamy aż wszystko dokładnie nam się połączy. Odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy ciasto będzie już zimne dodajemy po jednym jajku i miksujemy na jednolita masę. Tak przygotowaną masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy okręgi (średnica ok. 7cm) na przygotowane kwadraty z papieru do pieczenia (takie kwadraciki można pociąć wcześniej lub dopiero po nałożeniu masy na pączki). Na rozgrzany olej wrzucamy pączki papierem do góry. Po ok. minucie zdejmujemy papier (powinien sam odchodzić od ciasta). Pączki smażymy po ok. 4 minuty z każdej strony – do momentu aż nabiorą złocistego koloru.
Gotowe pączki polewamy lukrem i dekorujemy startą skórką z pomarańczy (ok. 4-5 łyżek cukru pudru + łyżeczkę/dwie zimnej wody przegotowanej).
Smacznego :)
Zajadałam się nimi w dzieciństwie- znam je pod nazwa gniazdka:)
Są bardzo smaczne, a jak inne wypieki każdy nazywa po swojemu :)
Piękne
Dzięki :)