- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2020
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2020
To danie pewnie każdy kojarzy z owocami morza. My za nimi za bardzo nie przepadamy więc u nas paella w wersji z indykiem i warzywami :) Polecamy to pyszne i sycące danie :)
Składniki na paelle:
– 150 g ryżu risotto/arborio
– 400 g polędwiczki z indyka
– 2 pomidory (ok. 400g)
– 1 papryka czerwona
– 1 papryka zielona
– 1 czerwona cebula
– 1 ząbek czosnku
– 70 g szpinaku
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 200-250 ml wody
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
– sól
– pieprz
Składniki na 2-3 porcje.
W rondelku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka. Po chwili dodajemy posiekany czosnek. Indyka kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli z czosnkiem. Kiedy mięso obsmażymy z każdej strony dodajemy pomidory obrane i pokrojone w kostkę i dusimy. Dodajemy papryki pokrojone w kostkę i przyprawiamy. Ryż płuczemy pod wodą, dodajemy i mieszamy, co jakiś czas dolewamy wodę. Kiedy wszystko mamy miękkie dodajemy posiekany szpinak, mieszamy i jeszcze dusimy przez 2 minuty.
Smacznego :)