- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Dzisiaj zapraszamy na tradycyjne pączki z różą. Przepis pochodzi od naszej babci więc musicie go wypróbować :)
Składniki na pączki z różą:
– 350 g mąki pszennej
– 35 g świeżych drożdży
– 50 g cukru
– 1/2 szklanki mleka
– 4 żółtka
– 50 g masła
– szczypta soli
– 1 łyżka spirytusu
– konfitura z róży
– cukier puder do posypania
– olej do smażenia
Z tej ilości składników wychodzi ok 12 pączków :)
Do szklanki wsypujemy pokruszone drożdże, dodajemy łyżkę cukru i mieszamy aż drożdże nam się rozpuszczą. Do tego dodajemy łyżkę mąki i dokładnie mieszamy. Drożdże łączymy z ciepłym mlekiem i odstawiamy na kilka minut aż nam urośnie.
Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę oraz rozpuszczamy masło.
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól. W mące robimy dołek i dodajemy naszą mieszankę z drożdżami i lekko zarabiamy. Następnie dodajemy żółtka z cukrem i znowu mieszamy. Na koniec dodajemy spirytus oraz rozpuszczone i wystudzone masło i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę i przykrywamy ściereczką.
Gotowe ciasto lekko rozwałkowujemy i wycinamy szklanką kółeczka i wrzucamy na rozgrzany olej. Pączki smażymy na rumiano z obu stron.
Jak pączki lekko ostygną to nadziewamy je konfiturą z róży i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)