Pączki z różą

słodki facet

Dzisiaj zapraszamy na tradycyjne pączki z różą. Przepis pochodzi od naszej babci więc musicie go wypróbować :)

Pączki z różą na tłusty czwartek

Składniki na pączki z różą:

– 350 g mąki pszennej
– 35 g świeżych drożdży
– 50 g cukru
– 1/2 szklanki mleka
– 4 żółtka
– 50 g masła
– szczypta soli
– 1 łyżka spirytusu
– konfitura z róży
– cukier puder do posypania
– olej do smażenia

Z tej ilości składników wychodzi ok 12 pączków :)
Pączki z różą na tłusty czwartek

Do szklanki wsypujemy pokruszone drożdże, dodajemy łyżkę cukru i mieszamy aż drożdże nam się rozpuszczą. Do tego dodajemy łyżkę mąki i dokładnie mieszamy. Drożdże łączymy z ciepłym mlekiem  i odstawiamy na kilka minut aż nam urośnie.

Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę oraz rozpuszczamy masło.

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól.  W mące robimy dołek i dodajemy naszą mieszankę z drożdżami i lekko zarabiamy. Następnie dodajemy żółtka z cukrem i znowu mieszamy. Na koniec dodajemy spirytus oraz rozpuszczone i wystudzone masło i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę i przykrywamy ściereczką.

Gotowe ciasto lekko rozwałkowujemy i wycinamy szklanką kółeczka i wrzucamy na rozgrzany olej. Pączki smażymy na rumiano z obu stron.

Jak pączki lekko ostygną to nadziewamy je konfiturą z róży i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)

 Pączki z różą na tłusty czwartek

 

Jeżli masz ochotę na zestaw pysznych bezglutenowych świątecznych


E-book: Bezglutenowe potrawy świąteczne” width=
 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *