Latest posts by Magda (see all)
- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Creme brulee to jeden z tych deserów, który pomimo dużej słodyczy możemy jest non stop :) Zaproponowana przez Bartka wersja jest o smaku jaśminu więc coś innego niż standardzik :)
Składniki:
– 5 żółtek
– 1 łyżka herbaty jaśminowej
– 350 ml śmietanki 36%
– 60 g cukru
– 100 ml wody
Składniki na 5 porcji.
Herbatę zaparzamy w 100 ml wody. Śmietankę gotujemy. Do żółtek dodajemy napar z herbaty oraz cukier i chwilę ubijamy. Do ubitych żółtek wlewamy śmietankę, chwilę mieszamy i przelewamy do kokilek.
Krem wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 100 stopni i pieczemy ok. 45-60 minut aż krem się zetnie (opcja bez kąpieli wodnej).
Po schłodzeniu kremu posypujemy go cukrem i opalamy.
Smacznego :)