- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Na początku dziękujemy wszystkim za przesłane zgłoszenia. Wybór zwycięzcy był bardzo trudny ale w końcu udało się wybrać choć tym razem w większym gronie rodzinnym :) Nagrodę w postaci książki “Ujęcia ze smakiem” otrzymuje Hania R za jej słoneczny i kolorowy deser – gratulacje :)
Dodatkowo chcielibyśmy wyróżnić Renatę K za jej zmysłowe podejście do sałatki paprykowo-serowej, która to wzbudziła uśmiech nie tylko na naszych ustach ale i wielu innych oglądających :) W związku z tym Renata otrzymuje od nas dwie małe książeczki o sałatkach, które mamy nadzieję że zainspirują ją do dalszych działań twórczo-fotograficznych :)
Gratulujemy, a poniżej przedstawiamy zwycięskie zdjęcie i przepis:
JOGURTOWA PIANKA Z GALARETKĄ I MANGO:
Pianka jogurtowa:
4 białka (1/2 szklanki)
1/2 szklanki cukru
30 g żelatyny
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki likieru cytrynowego limoncello
200 g jogurtu greckiego
dodatkowo:
ok. 15 okrągłych biszkoptów
1 galaretka cytrynowa
1 mango
kilka truskawek
50 g czekolady
Na dnie tortownicy o średnicy 15 cm ułożyć biszkopty. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, ubijając aż białka będą gęste i błyszczące. Żelatynę wymieszać w garnuszku z sokiem z cytryny i likierem. Podgrzewać cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia żelatyny. Do rozpuszczonej żelatyny dodawać po łyżce jogurt cały czas mieszając. Ostudzoną masę jogurtową dodać do ubitych białek i delikatnie wymieszać. Połowę wyłożyć na biszkopty, wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki na pół godziny. Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ostudzić. Mango obrać, połowę pokroić w kostkę, a drugą połowę zostawić do dekoracji. 2 łyżki galaretki odłożyć do dekoracji. Mango pokrojone w kostkę dodać do galaretki, wstawić do lodówki. Kiedy galaretka zacznie tężeć, wylać ją na jogurtową piankę. Wstawić do lodówki. Kiedy galaretka stężeje wyłożyć drugą część jogurtowej pianki. Odłożone wcześniej mango pokroić w cienkie plasterki, ułożyć na wierzchu, posmarować odłożoną wcześniej galaretką. Ponownie wstawić do lodówki. Boki ozdobić truskawkami i dekoracjami czekolady.
Gratulacje dla Zwyciężczyń :)
oj tak sałatka budziła uśmiech:)
Chyba u wszystkich :)